Princ Philip, vévoda z Edinburghu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m datum narození (úmrtí)
m odebrána Kategorie:Žijící lidé za použití HotCat
Řádek 201: Řádek 201:
[[Kategorie:Narození 10. června]]
[[Kategorie:Narození 10. června]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]

Verze z 9. 4. 2021, 13:17

Princ Philip
vévoda z Edinburghu
Portrét
Princ Philip v červnu 2015
Narození10. června 1921
Villa Mon Repos, Korfu
Úmrtí9. dubna 2021 (ve věku 99 let)
Zámek Windsor
PohřbenKing George VI Memorial Chapel
PotomciCharles, princ z Walesu
Anne Mountbatten-Windsor
Andrew, vévoda z Yorku
Edward, hrabě z Wessexu
RodOldenburkové
DynastieGlücksburkové
OtecOndřej (Andreas – Ανδρέας), princ řecký a dánský
MatkaAlice z Battenbergu
Podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Britská královská rodina
Britská královská rodina


Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, narozen jako řecký a dánský Princ Philip (Philippos – Φίλιππος, * 10. června 1921 Villa Mon Repos Korfu9. dubna 2021[1]), byl manželem britské královny Alžběty II. Původně princ řecký a dánský, tento titul nosil pouze před svatbou s Alžbětou II. Během zasnoubení byl nazýván first lieutenant (nadporučík) Philip Mountbatten. Byl příslušníkem šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska.

Dospívání

Dětství

Princ Philip se narodil 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu jako Philip, princ řecký a dánský. Jeho rodiči byli Ondřej (Andreas – Ανδρέας, syn řeckého krále Jiřího I.) a princezna Alice z Battenbergu. Mladším bratrem jeho matky byl britský šlechtic a politik Louis Mountbatten. Jeho matka byla pravnučkou britské královny Viktorie a neteří poslední ruské carevny Alexandry. Jeho babička z otcovy strany Olga Konstantinovna byla rozená ruská velkokněžna z dynastie Romanovců.

Přestože se v princově krvi mísí mnoho evropských královských rodů, neměl jednoduché dětství. Jeho otec měl pověst playboye a gamblera. Matka Alice byla od narození neslyšící a později jí diagnostikovali maniodepresivní psychózu.

Exil a studia

V roce 1922 po porážce v řecko-turecké válce musela královská rodina s malým Philipem uprchnout z Řecka do exilu. Philip i jeho otec byli zbaveni řeckého občanství. Rodina se usadila v Paříži, kde Philip získal základní vzdělání na The American School of Paris. Po rozchodu rodičů v roce 1930 pobýval Philip u svých sester provdaných v Německu a od roku 1936 zde i studoval. Později pobýval u příbuzných v Anglii, začal studovat na Gordonstoun ve Skotsku. Na vysvědčení měl napsáno, že je rozený vůdce se silnou vůlí a téměř bezmeznou ctižádostí.

Během druhé světové války sloužil v britském vojenském námořnictvu. Plavil se na vojenských lodích na Cejloně, v Austrálii a v Egyptě. Byl jedním z velitelů vylodění na Sicílii. Byl povýšen na námořního poručíka.

Britské občanství a změna jména

V roce 1947 po získání britského občanství odložil rodové jméno Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg a přijal jméno matky Battenberg v poangličtěné formě Mountbatten. Rozhodl se kvůli tomu, že přes jeho válečné zásluhy mu bylo vytýkáno spříznění s německými rody, z nichž některé měly blízko k nacistickému režimu. Jeho čtyři sestry se totiž provdaly za německé šlechtice, kteří bojovali na straně Adolfa Hitlera.

Život s Alžbětou

Setkání s Alžbětou

Philipovi bylo 13 let, když se zúčastnil svatby svého bratrance, kde poprvé potkal svou budoucí ženu. V té době bylo Alžbětě pouhých 8 let. O pět let později se uviděli znovu na půdě královské námořní akademie v Dartmouthu, kde Philip studoval. Zde přeskočila jiskra a po celou dobu druhé světové války si spolu dopisovali.

Po válce se britská princezna Alžběta rozhodla, že mladý pohledný kadet, který ji okouzlil svým šarmem, humorem a nezávislostí, bude jejím manželem. Bylo jí dvacet let a nedala na přesvědčování svých rodičů, že její vzdálený bratranec pro ni není vhodným manželem.

Alžběta a Philip po korunovaci v roce 1952

Žádost o ruku a svatba

V roce 1946 přes všechny překážky požádal princ Philip svou lásku princeznu Alžbětu o ruku. O rok později 20. listopadu 1947 se s ní ve Westminsterském opatství oženil. V Británii se díky svatbě stal vévodou z Edinburghu, Jeho královskou Výsostí a britským princem. Jeho sestry ani žádní němečtí příbuzní se svatby nezúčastnili. Přenos ze svatby na BBC sledovalo 200 milionů diváků po celém světě.

Britům se nelíbilo, že má německé kořeny a švagry, kteří za války bojovali na straně nacistů. Philip se proto vzdal všech svých titulů a přijal jméno své matky Battenberg v poangličtěné formě Mountbatten.

Alžběta královnou

Manželé po svém sňatku cestovali po celém světě, kde Alžběta často na oficiálních návštěvách zastupovala svého nemocného otce. Philip ji všude doprovázel a byl pro ni velkou oporou. Roku 1952 Alžbětě zemřel otec Jiří VI. Dozvěděla se o tom na cestě po Africe. Po návratu do vlasti byla prohlášena za královnu Alžbětu II. a Philip opustil aktivní vojenskou službu, aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech doma i v zahraničí.

Děti a vnoučata

Philip měl s Alžbětou čtyři děti (Charles, Anne, Andrew a Edward), první dvě se narodily ještě před tím, než se Alžběta stala královnou. Od každého dítěte mají dvě vnoučata, tedy osm vnoučat. Od nich již i osm pravnoučat. Alžběta se musela podřídit přání svých rodičů i premiéra Winstona Churchilla, že manželé ponesou jméno rodu Windsorů. Princ Philip tak musel přistoupit na to, že jeho žena ani děti nikdy neponesou jeho příjmení.

Manželský pár se často vypravoval i na půl roku trvající státní návštěvy a jejich děti tak mnohdy zůstávaly samy v Anglii. Princ Charles ve své biografii popisuje, že býval dlouho bez své matky a většinu dovedností jej naučily chůvy. O svém otci Philipovi napsal, že ho otec často zastrašoval, že se bál jeho přísných pravidel i výsměchu.

Nejstarší královský partner

Alžběta a Philip v roce 2007

Princ Philip byl do vysokého věku stále vitální a aktivní. V dubnu 2009 se stal nejdéle působícím manželským partnerem v britské historii, dále je nejstarším partnerem vládnoucího monarchy.[2] V květnu 2017 oznámil 95letý princ Philip, že se rozhodl stáhnout do ústraní a nebude se nadále zúčastňovat oficiálních událostí.[3] Dne 10. června 2020 oslavil 99 let a téměř 70 let (od r. 1947) manželství s královnou Alžbětou, které bylo 94 let. Po celou dobu manželství ji podporoval, zároveň si však zachovával svůj osobitý styl.

Patron organizací

Princ Philip se vždy aktivně zúčastňoval společenského života. Zaměřoval se zejména na životní prostředí, průmysl, sport a vzdělávání. Postupně se tak stal patronem asi 800 organizací. Mnoho let podporoval Světový fond na ochranu přírody (WWF). Od roku 1964 do roku 1981 byl například prezidentem Mezinárodní jezdecké federace nebo působil jako kancléř univerzit v Cambridge, Edinburghu, Salfordu a Walesu.

Zajímavosti

Galerie

Vývod z předků

 
 
 
 
 
Fridrich Vilém Šlesvicko-Holštýnsko-Sonderbursko-Glücksburský
 
 
Kristián IX. Dánský
 
 
 
 
 
 
Luisa Karolina Hesensko-Kasselská
 
 
Jiří I. Řecký
 
 
 
 
 
 
Vilém Hesensko-Kasselský
 
 
Luisa Hesensko-Kasselská
 
 
 
 
 
 
Luisa Šarlota Dánská
 
 
Ondřej Řecký a Dánský
 
 
 
 
 
 
Mikuláš I. Pavlovič
 
 
Konstantin Nikolajevič Ruský
 
 
 
 
 
 
Šarlota Pruská
 
 
Olga Konstantinovna Romanovová
 
 
 
 
 
 
Josef Sasko-Altenburský
 
 
Alexandra Sasko-Altenburská
 
 
 
 
 
 
Amálie Württemberská
 
'Philip, vévoda z Edinburghu'
 
 
 
 
 
Ludvík II. Hesenský
 
 
Alexandr Hesensko-Darmstadtský
 
 
 
 
 
 
Vilemína Luisa Bádenská
 
 
Ludvík z Battenbergu
 
 
 
 
 
 
John Maurice Hauke
 
 
Julie von Hauke
 
 
 
 
 
 
Sofie Lafontaine
 
 
Alice z Battenbergu
 
 
 
 
 
 
Karel Hesenský
 
 
Ludvík IV. Hesenský
 
 
 
 
 
 
Alžběta Pruská
 
 
Viktorie Hesensko-Darmstadtská
 
 
 
 
 
 
Albert Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
Alice Sasko-Koburská
 
 
 
 
 
 
královna Viktorie
 

Odkazy

Reference

  1. Ve věku 99 let zemřel britský princ Philip. Deník N [online]. 2021-04-09 [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. 
  2. Britský princ Filip pokořil rekord, už přes 57 let je tím druhým u trůnuiDNES.cz, 18. dubna 2009
  3. Princ Philip se stáhne do ústraní, nebude se účastnit oficialit | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2017-12-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy

Britský princ manžel
Předchůdce:
(královna)
Elizabeth Bowes-Lyon
od r. 1952
Princ Philip, vévoda z Edinburghu
Nástupce: