NDB (radiomaják): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m gramatika + male typo
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: pt:Radiofarol
Řádek 20: Řádek 20:
[[nl:Non-directional beacon]]
[[nl:Non-directional beacon]]
[[no:NDB]]
[[no:NDB]]
[[pt:Non-Directional Beacon]]
[[pt:Radiofarol]]
[[ru:Приводная радиостанция]]
[[ru:Приводная радиостанция]]
[[sv:NDB]]
[[sv:NDB]]

Verze z 6. 11. 2007, 05:50

NDB je nesměrový radiomaják (zkratka je z anglického Non Direction Beacon).

Radiomaják který se používá v letecké navigaci, nevytváří žádné radiály, palubní vybavení nejčastěji RMI (Radio Magnetic Indicator) pouze ukazuje směr k majáku vůči kurzu (headingu) (směru kam míří nos letadla). Když posádka letí přímo na NDB tak musí včas vylučovat snos větru protože jinak by k NDB mohla až v krajním případě přiletět přímo z druhé strany.

Pomocí NDB se také provádí přístrojové přiblížení na dráhu a to hned dvěma způsoby.

  • Za prvé když je na palubě jen jeden RMI tak posádka naladí tento RMI a opravuje snos větru tak aby nos letounu mířil ve správném magnetickém kurzu k dráze a letoun zároveň letěl přímo na NDB.
  • Druhý případ je takový že posádka naladí 2 za sebou v ose dráhy ležívcí NDBčka (nejčastěji umístěná na dálné a bližné) a udržuje oboje ručičky v zákrytu nehledě na jejich pozici ke kurtu letadla a nehledě na kurz letadla v porovnání s kurzem dráhy.

Zvláštní výjimkou NDB jsou také majáky v ose dráhy tzv. outer a middle marker které se neladí, vysílají nad sebe na určité frekvenci a používají se také pro ILS přiblížení. Pokud tyto majíky nejsou (LKPR, rwy 06) tak se provádí ILS/DME přiblížení.