Tomáš Kraus (právník): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
verze 19442628 uživatele Koule.Jana (diskuse) zrušena
značka: vrácení zpět
m verze 19442680 uživatele F.ponizil (diskuse) zrušena
Řádek 21: Řádek 21:
| jazyk = anglicky
| jazyk = anglicky
| odkaz na vydavatele = Central European University
| odkaz na vydavatele = Central European University
}}</ref> tak na mezinárodní úrovni. Po pádu komunistického režimu se vyznamnou měrou podílel na revitalizaci [[Židé v Česku|české židovské komunity]] a jejího odkazu jako jedna z jejích předních osobností.
}}</ref> tak na mezinárodní úrovni. Po pádu komunistického režimu se vyznamnou měrou podílel na revitalizaci [[Židé v Česku|české židovské komunity]] a jejího odkazu jako jedna z jejích předních osobností. Od roku 1977 byl veden v archivu bezpečnostních složek jako prověřovaná osoba, následně jako důvěrník a nakonec jako agent pod krycím jménem Němec.


== Život ==
== Život ==

Verze z 8. 2. 2021, 15:14

Tomáš Kraus
Rodné jménoTomáš Kraus
Narození19. března 1954 (70 let)
Praha, Československo
EtnikumČech
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníprávník
TitulJUDr.
Nábož. vyznáníjudaismus
ChoťZuzana Krausová
DětiDavid, Noemi, Daniel
RodičeFrantišek R. Kraus
PříbuzníRonald Kraus (sourozenec)
Funkcetajemník (Federace židovských obcí v České republice; od 1991)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Tomáš Kraus (* 19. března 1954 Praha) je od roku 1991 tajemníkem Federace židovských obcí v ČR. V této funkci vybudoval novou infrastrukturu celé organizace. Zabývá se otázkami restitucí židovského majetku a odškodnění obětí holocaustu, a to jak na vnitropolitické,[1] tak na mezinárodní úrovni. Po pádu komunistického režimu se vyznamnou měrou podílel na revitalizaci české židovské komunity a jejího odkazu jako jedna z jejích předních osobností. Od roku 1977 byl veden v archivu bezpečnostních složek jako prověřovaná osoba, následně jako důvěrník a nakonec jako agent pod krycím jménem Němec.

Život

Narodil se r. 1954 v Praze rodičům přeživším holokaust.[2] Od mládí se angažuje na pražské židovské obci. Jeho otcem byl český novinář, spisovatel a člen protinacistického odboje František R. Kraus.

V době středoškolského studia se Kraus věnoval práci v kulturním životě Prahy, působil zejména v Jazzové sekci Svazu hudebníků. Zajišťoval produkci hudebních festivalů (kupříkladu Pražských jazzových dnů) a přispíval články a recenzemi do Jazz Bulletinu a dalších časopisů (kupříkladu kniha o Johnu Lennonovi[3]). V letech 1975–1979 studoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Po promoci pracoval v zahraničním oddělení podniku Supraphon, od roku 1984 jako vedoucí oddělení Music Video. V roce 1985 přešel do společnosti ART CENTRUM, kde nejprve spolupracoval na projektu EXPO 86. Později působil jako asistent generálního ředitele, a nakonec coby vedoucí obchodního oddělení zabývajícího se audiovizuálními prezentacemi, reklamou, výstavami a architekturou.

V rámci tzv. Akce Pavouk, což byl krycí název pro sledování židovského obyvatelstva v ČSSR složkami StB v období normalizace, jejímž cílem bylo omezení židovského náboženského a kulturního života za pomoci policejní šikany, zastrašování a represe.[4] Od roku 1977 se ve složkách objevuje i Kraus, jehož StB evidovala v archivu bezpečnostních složek jakožto agenta pod krycím jménem Němec, v listopadu 1988 však byla spolupráce ukončena a jeho svazek byl archivován.[5]

Od roku 1991 vykonává funkci tajemníka Federace židovských obcí, kde se významně zasadil o navrácení ukradeného židovského majetku v období nacismu i komunismu.[6][7][8]

Aktivně se podílel také na vzniku Česko-německé deklarace.

Pravidelně se vyjadřuje do médií v otázkách židovské identity, antisemitismu či Izraele.

Jeho starším bratrem byl český textař a producent Ronald Kraus a vzdáleným příbuzným Moric Kraus.

Reference