Státní znak Jemenu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
jazyk motta
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
m typo
Řádek 47: Řádek 47:




Po zahájení mírových rozhovorů byl přijat nový znak, který kombinoval znak rojalistický a republikánský. Heraldicky vlevo hledící tzv. Saladinův orel, na hrudi nesoucí štít ve tvaru trojůhelníků s vrcholem směřujícím nahoru. Ve štítu je zlatá hráz a modrá vodní hladina maribské přehrady, nad přehradou větévka kávovníku. Po obou stranách štítu se nachází vlajky Jemenské arabské republiky, tři vodorovné pruhy, červený, bílý a černý, uprostřed bílého pruhu je umístěna zelená pěticípá hvězda. Orel stojí na zelené stuze s černým, arabským nápisem ''Ittihad al Imarat al Arabiyah''.
Po zahájení mírových rozhovorů byl přijat nový znak, který kombinoval znak rojalistický a republikánský. Heraldicky vlevo hledící tzv. Saladinův orel, na hrudi nesoucí štít ve tvaru trojúhelníků s vrcholem směřujícím nahoru. Ve štítu je zlatá hráz a modrá vodní hladina maribské přehrady, nad přehradou větévka kávovníku. Po obou stranách štítu se nachází vlajky Jemenské arabské republiky, tři vodorovné pruhy, červený, bílý a černý, uprostřed bílého pruhu je umístěna zelená pěticípá hvězda. Orel stojí na zelené stuze s černým, arabským nápisem ''Ittihad al Imarat al Arabiyah''.
|-
|-
| [[Soubor:Coat of arms of Yemen Arab Republic (1974–1990).svg|center|130px]]
| [[Soubor:Coat of arms of Yemen Arab Republic (1974–1990).svg|center|130px]]

Verze z 6. 1. 2021, 13:09

Jemenský státní znak
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakJemenJemen Jemen
Přijato22. května 1990
Štíthráz a hladina maribské přehrady
kávovník
ŠtítonošiSaladinův orel
Hesloالجمهورية اليمنية ‎(arabsky) (česky Jemenská republika)
Další prvkyjemenská vlajka

Státní znak Jemenu byl přijat 22. května 1990 po sjednocení Severního a Jižního Jemenu, ke kterému došlo téhož dne. Základem státního znaku sjednoceného Jemenu se stal upravený znak Severního Jemenu. Znak je tvořen zlatým saladinovým orlem, jenž na své hrudi nese štít, na kterém je zobrazena hráz starověké maribské přehrady a její vodní hladiny nad kterou se nachází větévka kávovníku. Orel nese v pařátech zlatou stuhu s arabským nápisem لجمهورية اليمنية (česky Jemenská republika). Pod křídly orla se nachází dvojice zkřížených státních vlajek Jemenu.

Před sjednocením země se téměr identické vyobrazení štítu nacházelo na státního znaku Jemenského království (1956–1962) a později republiky Severního Jemenu (1966–1990).[1]

Historie

Severní Jemen

Státní znak jemenského království používaný v letech 19561962.


Na stříbrém štítu, v patě štítu modrá hladina starověké maribské přehrady, nad ní zlatá hráz přehrady, nad kterou vyrůstá strom kávovníku. Nad štítem se nachází královská koruna. Po obou stranách štítu jsou jemenské královské vlajky, na červnením listu bílá šavle, nad ní bílá pěticípá hvězda a v každém rohu vlajky taktéž jedna bílá pěticípá hvězda.

Státní znak jemenské arabské republiky používaný v letech 19621966.


První rok občanské války, používala republikánská vláda znak království, ze kterého byla vypuštěna královská koruna. V následujícím roce byl přijat znak téměř shodný se znakem Sjednocené arabské republiky: Zlatý heraldicky vpravo hledící orel, ze znaku Sjednocené arabské republiky, letky a ocasní pera černá (tzv. saladinův orel). Na hrudi je položen štít rozdělený na tři stejně široké svislé pruhy v arabských národních barvách (červeno-bílo-černé). V prostředním bílém pruhu se nachází zelená pěticípá hvězda. Orel stojí na zelené stuze s černým, arabským nápisem Ittihad al Imarat al Arabiyah.

Státní znak jemenské arabské republiky používaný v letech 19661974.


Po zahájení mírových rozhovorů byl přijat nový znak, který kombinoval znak rojalistický a republikánský. Heraldicky vlevo hledící tzv. Saladinův orel, na hrudi nesoucí štít ve tvaru trojúhelníků s vrcholem směřujícím nahoru. Ve štítu je zlatá hráz a modrá vodní hladina maribské přehrady, nad přehradou větévka kávovníku. Po obou stranách štítu se nachází vlajky Jemenské arabské republiky, tři vodorovné pruhy, červený, bílý a černý, uprostřed bílého pruhu je umístěna zelená pěticípá hvězda. Orel stojí na zelené stuze s černým, arabským nápisem Ittihad al Imarat al Arabiyah.

Státní znak jemenské arabské republiky používaný v letech 19741990.


Po vítězství republikánských sil v občanské válce byl znak roku 1974 znovu přepracován: Vpravo hledící stříbrný orel, křídla roztažená, na prsou nesoucí štít s motivem zlaté hráze a modré vodní hladiny maribské přehrady, nad hrází přehrady se nachází kávovníku s plody. Orel stojí na zelené stuze s černým, arabským nápisem Ittihad al Imarat al Arabiyah.

Jižní Jemen

Odznak adenské kolonie používaný na vlajce kolonie v letech 19371963.
Státní znak jihoarabské federace používaný v letech 19561962.
Státní znak jemenské lidově demokratické republiky používaný v letech 19701990.


Zlatý heraldicky vpravo hledící orel, letky a ocasní pera jsou černá (tzv. saladinův orel). Na hrudi je položen s motivem vlajky jemenské lidově demokratické republiky (tři stejně široké svislé pruhy v arabských národních barvách červeno-bílo-černé, v hlavě štítu dolů směřující modrý klín s rudou pěticípou dolů směřující hvězdou). Orel stojí na zlaté stuze s černým, arabským nápisem Al Djumhuriyah al Yaman al Shabiyah (Jihojemenská lidová republika) resp. Al Djumhuriyah al Yaman al Dimuqratiyah al Shabiyah (Jemenská lidově demokratická republika) od roku 1970.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Emblem of Yemen na anglické Wikipedii.

  1. Popis státních symbolů na území Jemenu. hubert-herald.nl [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články

Externí odkazy