Cazin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pl:Cazin
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sl:Cazin
Řádek 27: Řádek 27:
[[pl:Cazin]]
[[pl:Cazin]]
[[sh:Cazin]]
[[sh:Cazin]]
[[sl:Cazin]]
[[sr:Цазин]]
[[sr:Цазин]]
[[sv:Cazin]]
[[sv:Cazin]]

Verze z 30. 10. 2007, 20:42

Soubor:Cazinska dzamija2006.jpg
Nově vybudovaná měsita v Cazinu

Cazin (dříve německy Zassin, původně z latinského Cassino) je město a općina v Unsko-sanském kantonu muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny na severozápadě Bosny a Hercegoviny, 18 km severně od Bihače. Ve vlastním městě žije 21 000 lidí, celý správní obvod má rozlohu 356 km² a čítá ve 22 sídlech 70 000 obyvatel, v naprosté většině Muslimů.

V hospodářství má hlavní význam potravinářství, tedy mlékárenský průmysl a výroba sýrů (opčina Cazin je podle informací z roku 2005 jedním z největších producentů mléka v zemi). Kromě tohoto jsou zde zastoupena i jiná odvětví, jako například výroba léků a zpracování masa. Velkou část obyvatel živí také zemědělství, krajina v okolí města však utrpěla velké škody v dobách války.

Vzhledem k geologickému podloží města a okolní opčiny, které tvoří hlavně vápence, tufy a kvarterní písky, vyvěrají v okolí města minerální prameny. Nejvíce jsou soustředěny v okolí vesnice Stijena, a to na ploše o rozloze zhruba 1 km². Tyto zdroje minerálních vod jsou relativně bohaté a tudíž mohou být využity i k průmyslovému zpracování.

Významné stavby

Externí odkazy

Stránky o městě

Šablona:Bosna-pahýl