Josef Groz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úprava
eo
Řádek 35: Řádek 35:
* [https://web.archive.org/web/20170502084924/http://svata-hora.cz/cz/article/158/zemrel-p-josef-groz Oznámení o úmrtí a stručný nástin života a působení P. Josefa Groze CSsR]
* [https://web.archive.org/web/20170502084924/http://svata-hora.cz/cz/article/158/zemrel-p-josef-groz Oznámení o úmrtí a stručný nástin života a působení P. Josefa Groze CSsR]


* [http://www.diecezehk.cz/biskupstvi_dokumenty/Parte/200406-Josef-Groz.pdf Parte P. Groze]{{Nedostupný zdroj}}
* [http://www.bihk.cz/repository/files/_katalog/parte/2004/200406-Josef-Groz.pdf Parte P. Groze]


{{posloupnost|co=[[Provinciál]] české provincie [[Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele|redemptoristů]]
{{posloupnost|co=[[Provinciál]] české provincie [[Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele|redemptoristů]]

Verze z 15. 11. 2020, 21:58

Josef Groz
Osobní údaje
Datum narození14. února 1927
Místo narozeníRájec
Datum úmrtí9. června 2004 (ve věku 77 let)
Místo úmrtíPříbram
Povoláníkatolický kněz a kněz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

P. Josef Groz, CSsR (1927-2004) římskokatolický kněz, řeholník - redemptorista, provinciál redemptoristů 19961999.

Život

P. Josef Groz se narodil v Brně. Od mládí ministroval v (tehdy redemptoristy spravovaném) kostele sv. Michala v Brně. Do této kongregace také vstoupil, když na gymnáziu dokončil sextu. Svá řádová studia vykonával v Obořišti ve středních Čechách, kde tehdy fungoval redemptoristický studentát.

Po roce 1950

Rok 1950 byl pro řeholní společenství katastrofální, neb se uskutečnila Akce K čili násilné zabírání klášterů a internace řeholníků. Josef Groz, tehdy ještě řeholní bratr a nikoliv kněz, byl internován v jednom ze zřízených "internačních klášterů" – na Hoře Matky Boží u Králík.

Z Králík byl o pár měsíců povolán k výkonu vojenské služby. Jeho místem působení se stalo slovenské Komárno. Ani na vojně však dlouho nepobyl, onemocněl a byl propuštěn. Po propuštění z vojny žil v Brně u rodičů.

Velkou zálibou Josefa Groze bylo fotografování a filmování. Jelikož se mu nedostávalo lidí ochotných v jeho filmových pracích hrát, začal se věnovat filmu animovanému, s čímž mu pomáhal P. Břetislav Vaněk, jeho kamarád od dětství a řeholní spolubratr - redemptorista. Ten byl již v té době knězem i Josefu Grozovi se nabízela možnost tajného svěcení. Ten tuto možnost ale odmítal.

Zatčení

V roce 1961 byl on a P. Vaněk zatčeni a ve vykonstruovaném procesu byli i odsouzeni. V roce 1962 se dočkali propuštění. Na rehabilitaci ale čekali až do roku 1969.

Kněžské svěcení a kněžské působení

Josef Groz začal v roce 1968 studovat na jediné státem povolené bohoslovecké fakultě v Litoměřicích a o rok později jej brněnský biskup Mons. Karel Skoupý vysvětil na kněze. První Mši svatou (primici) slavil P. Josef Groz v Brně – Židenicích.

Byl ustanoven kaplanem farnosti Lomnice u Tišnova, později působil jako farář v Tasovicích u Znojma (v místě, které je spjato s redemptoristy – narodil se zde sv. Klement Maria Hofbauer). V Tasovicích jej také zastihla změna režimu v roce 1989.

Provinciálem redemptoristů v ČR

V první polovici 90. let zastával službu magistra noviců v redemptoristickém noviciátě, který vznikl právě v Tasovicích. V roce 1996 byl zvolen provinciálem a jako takový se stěhoval do sídla provincialátu, kterým je poutní místo Svatá Hora u Příbrami. Službu provinciála vykonával až do roku 1999.

Závěr života

Po odchodu ze služby provinciála ještě krátce působil na Svaté Hoře a následně ve Frýdku, odkud přešel na Horu Matky Boží u Králík, kde byl kdysi internován, aby byl superiorem (představeným) tamní redemptoristické komunity.

Na Hoře Matky Boží působil jako superior do roku 2004, kdy v březnu onoho roku vážně onemocněl. Vrátil se na Svatou Horu a 9. června 2004 zemřel v příbramské nemocnici. Pohřben byl v Tasovicích u Znojma.

Externí odkazy

Provinciál české provincie redemptoristů
Předchůdce:
Jan Zemánek
od 19961999
Josef Groz
Nástupce:
Jan Zemánek