Jičín (nádraží): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Úprava vozidel
m odkazy
Řádek 27: Řádek 27:
| zeměpisná šířka =
| zeměpisná šířka =
}}
}}
'''Jičín''' je [[železniční stanice]] v jižní části [[Jičín|stejnojmenného]] [[Okres Jičín|okresního města]] v [[Královéhradecký kraj|Královéhradeckém kraji]] na řece [[Cidlina|Cidlině]]. Leží na tratích [[Železniční trať Hradec Králové – Turnov|041]] a [[Železniční trať Nymburk–Jičín|061]]. Asi 400 metrů severně od budovy je umístěno městské autobusové nádraží. Stanice není elektrifikovaná. Na území města se nachází též železniční zastávka ''Jičín zastávka''.
'''Jičín''' je [[železniční stanice]] v jižní části [[Jičín|stejnojmenného]] [[Okres Jičín|okresního města]] v [[Královéhradecký kraj|Královéhradeckém kraji]] na řece [[Cidlina (řeka)|Cidlině]]. Leží na tratích [[Železniční trať Hradec Králové – Turnov|041]] a [[Železniční trať Nymburk–Jičín|061]]. Asi 400 metrů severně od budovy je umístěno městské autobusové nádraží. Stanice není elektrifikovaná. Na území města se nachází též železniční zastávka ''[[Jičín zastávka]]''.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 19. 10. 2020, 16:59

Jičín
Železniční stanice Jičín
Železniční stanice Jičín
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
MěstoJičín
Souřadnice
Jičín
Jičín
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice554204
Tratě041, 061
Nadmořská výška276 m n. m.
V provozu od17. prosince 1871
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické
Dopravní koleje4
Nástupiště4
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava (autobusy)
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíÚschovna zavazadelBezbariérové WCVeřejné parkovištěObchody a další služby
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jičín je železniční stanice v jižní části stejnojmenného okresního města v Královéhradeckém kraji na řece Cidlině. Leží na tratích 041 a 061. Asi 400 metrů severně od budovy je umístěno městské autobusové nádraží. Stanice není elektrifikovaná. Na území města se nachází též železniční zastávka Jičín zastávka.

Historie

První nádražní budovu nechala v Jičíně vystavět společnost Rakouská severozápadní dráha (ÖNWB) jako konečnou hlavovou stanici trati ve směru z Ostroměře, otevřena byla 17. prosince 1871. Autorem univerzalizované podoby stanic je architekt Carl Schlimp. 15. listopadu 1881 byla společností České obchodní dráhy (BCB) uvedena do provozu trať spojující Jičín s Nymburkem. 19. října 1903 pak železniční společnost Místní dráha Turnov - Rovensko – Jičín dostavěla a rozběhla trať z turnovského směru a přibližně 200 metrů východním směrem vybudovala vlastní staniční budovu, taktéž s koncovým uspořádáním. Při přestupu cestujících bylo tedy nutné mezi stanicemi přecházet. Po zestátnění všech soukromých společností v Rakousku-Uhersku roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

K propojení kolejišť obou nádraží došlo až 2. července 1927 přibližně 100 metrů dlouhou jednokolejnou spojkou, kdy již obě stanice spadaly pod Československé státní dráhy. K provozu osobní dopravy byla následně vybrána novější výpravní budova, jejíž kolejiště je obousměrně průjezdné, starší nádraží začalo nadále sloužit jako nákladové. K výpravní budově osobního nádraží byla později připojena jednopodlažní funkcionalistická přístavba s alegorickou drážní plastikou nad vchodem. Interiér hlavní odbavovací haly vyzdobil nástěnnými malbami výhledů na Český ráj výtvarný umělec Jindřich Procházka.

Provoz zajišťují především České Dráhy s jednotkami 814 nebo vozy 810.

Externí odkazy