Hedžet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
Přidán význam v egyptštině.
Řádek 3: Řádek 3:
{{Hieroglyfický zápis|S1}}
{{Hieroglyfický zápis|S1}}


'''Hedžet''' je název pro bílou korunu [[Horní Egypt|Horního Egypta]]. Po sjednocení Horního a Dolního Egypta se spojila s červenou korunou [[Dolní Egypt|Dolního Egypta]] [[dešret]]. Tato spojená koruna se nazývá [[pšent]].
'''Hedžet''' (v egyptštině „ḥḏt“ – Ta bílá) je název pro bílou korunu [[Horní Egypt|Horního Egypta]]. Po sjednocení Horního a Dolního Egypta se spojila s červenou [[Dolní Egypt|dolnoegyptskou]] korunou [[dešret]]. Tato spojená koruna se nazývá [[pšent]].


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 19. 10. 2020, 15:17

Hedžet, bílá koruna Horního Egypta
Hedžet
v hieroglyfickém zápisu
S1

Hedžet (v egyptštině „ḥḏt“ – Ta bílá) je název pro bílou korunu Horního Egypta. Po sjednocení Horního a Dolního Egypta se spojila s červenou dolnoegyptskou korunou dešret. Tato spojená koruna se nazývá pšent.

Historie

Bílá i rudá koruna mají dlouhou historii. Za nejranější vyobrazení bíle koruny je považován obraz koruny hedžet v Qustul v Núbii.

Nekhbet byla zobrazována jako žena (někdy s hlavou supa) a korunu hedžet.[1] Známá je také Narmerova paleta, na které je vyobrazen Narmer s korunou hedžet, jak poráží nepřítele z delty.

Stejně jako dešret (červená koruna) nebyla ani koruna hedžet nikdy nalezena. Není známo, jak byla zkonstruována a jaké materiály byly použity.

Skutečnost, že nebyla nikdy nalezena (dokonce ani v relativně neporušených královských hrobkách, jako je Tutanchamonova), naznačuje, že se mohla dědit z jednoho vladaře na druhého.

Související články

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hedjet na anglické Wikipedii.

  1. Cherine Badawi, Egypt, 2004, p.550