Policejní zásah na Staroměstském náměstí 18. října 2020: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+Neověřeno
+3 reference, odstr. šablony "neověřeno"
Řádek 1: Řádek 1:
{{Neověřeno}}
18. října 2020 došlo k '''vážným střetům mezi demonstranty a policií na [[Staroměstské náměstí|Staroměstském náměstí]]''' v [[Praha|Praze]]. Došlo k lehkým zraněním zhruba 20 policistů a neznámému počtu zranění demonstrantů, z nichž někteří utrpěli středně těžká zranění. Bylo zatčeno více než 100 osob. Došlo i ke škodám na majetku, ty nebyly vyčísleny.
18. října 2020 došlo k '''vážným střetům mezi demonstranty a policií na [[Staroměstské náměstí|Staroměstském náměstí]]''' v [[Praha|Praze]]. Došlo k lehkým zraněním zhruba 20 policistů a neznámému počtu zranění demonstrantů, z nichž někteří utrpěli středně těžká zranění. Bylo zatčeno více než 100 osob. Došlo i ke škodám na majetku, ty nebyly vyčísleny.


O den dřive došlo k podobné události na [[Slovensko|Slovensku]].
O den dřive došlo k podobné události na [[Slovensko|Slovensku]].<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Slovensko: Protest proti opatřením vlády. K budově vlády vyrazili hooligans
| periodikum = Blesk.cz
| url = https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/658588/je-to-k-kot-sprostarny-na-premiera-kricely-i-deti-protest-ultras-v-bratislave-se-zvrhl.html
| jazyk = cs
| datum přístupu = 2020-10-19
}}</ref>


== Události ==
== Události ==
Řádek 9: Řádek 14:


=== Po zahájení demonstrace ===
=== Po zahájení demonstrace ===
K zahájení akce došlo kolem 14:05 SELČ. Zúčastnilo se jí přibližně 2000 lidí, čímž došlo k porušení epidemiologických nařízení (podle nich musí být na hromadných akcích maximálně 500 lidí). Lidé nedodrželi opatření, kterým se nařizuje rozestup 2 metrů. Rovněž jen zlomek demonstrujících měl zakrytá ústa (rouškou či jiným předmětem). Demonstrace byla ukončena kolem 15:20 SELČ.
K zahájení akce došlo kolem 14:05 SELČ. Zúčastnilo se jí přibližně 2000 lidí, čímž došlo k porušení epidemiologických nařízení (podle nich musí být na hromadných akcích maximálně 500 lidí). Lidé nedodrželi opatření, kterým se nařizuje rozestup 2 metrů. Rovněž jen zlomek demonstrujících měl zakrytá ústa (rouškou či jiným předmětem).<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Obrněné transportéry, vodní děla a slzný plyn. Demonstrace na Staromáku se vyostřuje
| periodikum = Reflex.cz
| url = https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/103502/obrnene-transportery-vodni-dela-a-slzny-plyn-demonstrace-na-staromaku-se-vyostruje.html
| jazyk = cs
| datum přístupu = 2020-10-19
}}</ref> Demonstrace byla ukončena kolem 15:20 SELČ.


Někteří demonstranti po ukončení akce začali odpalovat pyrotechniku. Policie v reakci zablokovala některé východy ze Staroměstského náměstí, konkrétně ulice Pařížskou a Kaprovu. Kolem 15:30 SELČ začaly boje mezi policií a demonstranty. Policie začala postupovat směrem ke středu náměstí, přičemž zatkla několik osob. Lidé po policistech házeli lahve, kameny a další předměty, kterými policistům způsobili lehká zranění. Následně byl do akce povolán vůz s vodním dělem a jízdní policie, a došlo k dalším zatýkáním a zraněním osob. K ukončení bojů došlo kolem 16:15 SELČ.
Někteří demonstranti po ukončení akce začali odpalovat pyrotechniku. Policie v reakci zablokovala některé východy ze Staroměstského náměstí, konkrétně ulice Pařížskou a Kaprovu. Kolem 15:30 SELČ začaly boje mezi policií a demonstranty. Policie začala postupovat směrem ke středu náměstí, přičemž zatkla několik osob.<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Staroměstské náměstí se po demonstraci změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo - Novinky.cz
| periodikum = www.novinky.cz
| url = https://www.novinky.cz/stalo-se/clanek/fanousci-sportovnich-klubu-protestuji-v-praze-proti-vladnim-opatrenim-40339601
| datum přístupu = 2020-10-19
}}</ref> Lidé po policistech házeli lahve, kameny a další předměty, kterými policistům způsobili lehká zranění. Následně byl do akce povolán vůz s vodním dělem a jízdní policie, a došlo k dalším zatýkáním a zraněním osob. K ukončení bojů došlo kolem 16:15 SELČ.

== Reference ==
<references />


[[Kategorie:Akce Policie České republiky]]
[[Kategorie:Akce Policie České republiky]]

Verze z 19. 10. 2020, 11:34

18. října 2020 došlo k vážným střetům mezi demonstranty a policií na Staroměstském náměstí v Praze. Došlo k lehkým zraněním zhruba 20 policistů a neznámému počtu zranění demonstrantů, z nichž někteří utrpěli středně těžká zranění. Bylo zatčeno více než 100 osob. Došlo i ke škodám na majetku, ty nebyly vyčísleny.

O den dřive došlo k podobné události na Slovensku.[1]

Události

Před zahájením demonstrace

Na 18. října byla svolána demonstrace proti nařízením souvisejícím s probíhající epidemií nemoci COVID-19, jako např. zákaz přítomnosti fanoušků u sportovních utkání nebo uzavření hospod a restaurací. Na akci dohlíželo téměř 1000 policistů z pořádkové, kriminální a dopravní služby. Ještě před zahájením demonstrace provedli policisté desítky kontrol, při nichž u demonstrujících nalezli pyrotechniku, teleskopické obušky, střelnou zbraň a další podobné předměty. Došlo kvůli tomu k zajištění téměř 50 osob.

Po zahájení demonstrace

K zahájení akce došlo kolem 14:05 SELČ. Zúčastnilo se jí přibližně 2000 lidí, čímž došlo k porušení epidemiologických nařízení (podle nich musí být na hromadných akcích maximálně 500 lidí). Lidé nedodrželi opatření, kterým se nařizuje rozestup 2 metrů. Rovněž jen zlomek demonstrujících měl zakrytá ústa (rouškou či jiným předmětem).[2] Demonstrace byla ukončena kolem 15:20 SELČ.

Někteří demonstranti po ukončení akce začali odpalovat pyrotechniku. Policie v reakci zablokovala některé východy ze Staroměstského náměstí, konkrétně ulice Pařížskou a Kaprovu. Kolem 15:30 SELČ začaly boje mezi policií a demonstranty. Policie začala postupovat směrem ke středu náměstí, přičemž zatkla několik osob.[3] Lidé po policistech házeli lahve, kameny a další předměty, kterými policistům způsobili lehká zranění. Následně byl do akce povolán vůz s vodním dělem a jízdní policie, a došlo k dalším zatýkáním a zraněním osob. K ukončení bojů došlo kolem 16:15 SELČ.

Reference

  1. Slovensko: Protest proti opatřením vlády. K budově vlády vyrazili hooligans. Blesk.cz [online]. [cit. 2020-10-19]. Dostupné online. 
  2. Obrněné transportéry, vodní děla a slzný plyn. Demonstrace na Staromáku se vyostřuje. Reflex.cz [online]. [cit. 2020-10-19]. Dostupné online. 
  3. Staroměstské náměstí se po demonstraci změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2020-10-19]. Dostupné online.