Policejní zásah na Staroměstském náměstí 18. října 2020: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+N
(Žádný rozdíl)

Verze z 18. 10. 2020, 22:44

18. října 2020 došlo k vážným střetům mezi demonstranty a policií na Staroměstském náměstí v Praze. Došlo k lehkým zraněním zhruba 20 policistů a neznámému počtu zranění demonstrantů, z nichž někteří utrpěli středně těžká zranění. Bylo zatčeno více než 100 osob. Došlo i ke škodám na majetku, ty nebyly vyčísleny.

O den dřive došlo k podobné události na Slovensku.

Události

Před zahájením demonstrace

Na 18. října byla svolána demonstrace proti nařízením souvisejícím s probíhající epidemií nemoci COVID-19, jako např. zákaz přítomnosti fanoušků u sportovních utkání nebo uzavření hospod a restaurací. Na akci dohlíželo téměř 1000 policistů z pořádkové, kriminální a dopravní služby. Ještě před zahájením demonstrace provedli policisté desítky kontrol, při nichž u demonstrujících nalezli pyrotechniku, teleskopické obušky, střelnou zbraň a další podobné předměty. Došlo kvůli tomu k zajištění téměř 50 osob.

Po zahájení demonstrace

K zahájení akce došlo kolem 14:05 SELČ. Zúčastnilo se jí přibližně 2000 lidí, čímž došlo k porušení epidemiologických nařízení (podle nich musí být na hromadných akcích maximálně 500 lidí). Lidé nedodrželi opatření, kterým se nařizuje rozestup 2 metrů. Rovněž jen zlomek demonstrujících měl zakrytá ústa (rouškou či jiným předmětem). Demonstrace byla ukončena kolem 15:20 SELČ.

Někteří demonstranti po ukončení akce začali odpalovat pyrotechniku. Policie v reakci zablokovala východy ze Staroměstského náměstí. Kolem 15:30 SELČ začaly boje mezi policií a demonstranty. Policie začala postupovat směrem ke středu náměstí, přičemž zatkla několik osob. Lidé po policistech házeli lahve, kameny a další předměty, kterými policistům způsobili lehká zranění. Následně byl do akce povolán vůz s vodním dělem a jízdní policie, a došlo k dalším zatýkáním a zraněním osob. K ukončení bojů došlo kolem 16:15 SELČ.