M. Night Shyamalan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Verze 18907627 uživatele 31.30.175.42 (diskuse) zrušena: Experiment
značka: vrácení zpět
m rekat
Řádek 196: Řádek 196:
[[Kategorie:Američtí producenti]]
[[Kategorie:Američtí producenti]]
[[Kategorie:Američtí herci]]
[[Kategorie:Američtí herci]]
[[Kategorie:Emigranti a exulanti]]
[[Kategorie:Indičtí emigranti a exulanti]]
[[Kategorie:Absolventi New York University]]
[[Kategorie:Absolventi New York University]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]

Verze z 9. 9. 2020, 07:18

M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan, 2008
M. Night Shyamalan, 2008
Rodné jménoManoj Nelliyattu Shyamalan
Narození6. srpna 1970 (53 let)
Máhí
BydlištěSpojené státy americké
Alma materTisch School of the Arts
Episcopal Academy
Povolánírežisér, scenárista, producent, herec
Období1992
Nábož. vyznáníhinduista
ChoťBhavna Vaswani (od 1993)
PodpisM. Night Shyamalan – podpis
Webwww.mnightshyamalan.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
M. Night Shyamalan a Bryce Dallas Howardová při španělské premiéře Vesnice na festivalu v San Sebastiánu 2006

Manoj Nelliyattu Shyamalan, v uměleckém světě známý jako M. Night Shyamalan (malajálamsky: മനോജ്‌ നെല്ലിയാട്ടു ശ്യാമളന്‍, tamilsky மனோஜ் நெல்லியாட்டு சியாமளன்; Maṉōj Nelliyāṭṭu Śyāmaḷaṉ; narozen 6. srpna 1970, Mahé, Puduččéri) je v Indii narozený americký scenárista, filmový režisér, producent a herec vedlejších rolí, známý tvorbou soudobých snímků s nadpřirozenou tematikou, které mají překvapivé vyústění vedoucí k přehodnocení charakterů postav. Příběhy často lokalizuje do prostředí okolo pensylvánské Filadelfie, kde vyrostl.

Debutem se stal v roce 1992 Praying with Anger. V té době stále studoval na New York University. Druhý film Úplně vzhůru natočil roku 1995, ale premiéra proběhla až po třech letech kvůli potížím s financováním.

Mezinárodní ohlas získal v roce 1999 až třetí snímek Šestý smysl, který zaznamenal jak komerční úspěch, tak šest nominací na Oscara, včetně kategorií za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší původní scénář. Následující rok měl premiéru Vyvolený, jenž obdržel kladné kritické ohlasy. Snímek z roku 2002 Znamení, v němž si zahrál roli Raye Reddyho, měl také pozitivní odborné reakce a dobrý finanční výdělek. Smíšenou odezvu přinesla mysteriózní Vesnice (2004), přestože vydělala přibližně třikrát více než byly její náklady.

Fantasy Žena ve vodě (2006) měla negativní kritiku, stejně tak se jednalo o kasovní neúspěch. Film z roku 2008 Stalo se obdržel přes komerční úspěch záporné ohlasy odborné veřejnosti. Poslední vládce větru, jehož premiéra proběhla v roce 2010, byl ve Spojených státech přijat špatně a připsal si pět anticen Zlatá malina. Přesto celosvětově vydělal téměř 320 miliónů dolarů. Snímek, na němž se podílel jako producent a autor příběhu, s názvem Devil, zaznamenal smíšenou kritiku a jeho výdělek převýšil náklady.

Osobní život

Narodil se v roce 1970 v indickém Mahé do rodiny[1] Nelliyattu C. Shyamalana, malajalámsky mluvícího lékaře a tamilské gynekoložky Jayalakšmi.[2] Po studiích lékařství na Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research v Puduččéri se rodiče rozhodli odjet v 60. letech do Spojených států. První potomek Veena se narodil ještě předtím v Indii. Stejně tak se jeho matka vrátila do Čennaíe na posledních pět měsíců těhotenství, aby porodila Manoje v této zemi.

Prvních šest týdnu prožil v Puduččéri, poté s matkou odjel do pensylvánského Penn Valley, předměstí Filadelfie. Navštěvoval soukromou římskokatolickou základní školu Waldron Mercy Academy, ačkoli byl hinduista. Poté pokračoval na střední soukromé episkopální škole v Merionu. V roce 1988 získal stipendium na New York University[3], kde byl posluchačem Tisch School of the Arts se sídlem na Manhattanu. Absolvoval ji v roce 1992. V době studií přijal své prostřední jméno Night.[4]

Zájem o kinematografii projevil již v dětství poté, co dostal kameru Super-8. Přestože jeho otec požadoval, aby pokračoval v rodinné lékařské praxi, matka jeho vášeň k filmu podporovala.[5] Doma natočil 45 videí. Záběry jednoho z nich zakomponoval do úvodu Šestého smyslu. Každé DVD s jeho snímkem, vyjma Ženy ve vodě, také obsahuje ukázku těchto domácích videí.

V roce 1993 se oženil s psycholožkou Bhavnou Vaswani, spolužačkou z univerzity[6], se kterou má dvě dcery. Rodina žije v rozlehlém obydlí v pensylvánském Willistownu. Založil produkční společnost Blinding Edge Pictures se sídlem v Devon-Berwynu.[7]

Filmografie

Rok film režisér producent autor herec role
1992 Praying with Anger AnoAno NeNe AnoAno AnoAno Dev Raman
1998 Úplně vzhůru AnoAno NeNe AnoAno NeNe
1999 Šestý smysl AnoAno NeNe AnoAno AnoAno Dr. Hill
Myšák Stuart Little NeNe NeNe AnoAno NeNe
2000 Vyvolený AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno drogový dealer
2002 Znamení AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno Ray Reddy
2004 Vesnice AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno Jay, hlídač u stolu
2006 Žena ve vodě AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno Vick Ran/The Vessel
2008 Stalo se AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno Joey (postava mimo záběr)
2010 Poslední vládce větru AnoAno AnoAno AnoAno AnoAno
Devil NeNe AnoAno AnoAno NeNe
2013 Po zániku země AnoAno NeNe AnoAno NeNe
2015 The Visit AnoAno AnoAno AnoAno NeNe
Labor of Love AnoAno AnoAno AnoAno NeNe

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku M. Night Shyamalan na anglické Wikipedii.

  1. Bamberger, Michael. The Man Who Heard Voices: Or, How M. Night Shyamalan Risked His Career on a Fairy Tale (Gotham Books, New York, 2006), s. 150.
  2. Chennai Online Archivováno 9. 2. 2009 na Wayback Machine..
  3. http://nymag.com/movies/reviews/17661/
  4. EDELSTEIN, David. M. Narcissus Shyamalan [online]. New York Magazine, 16 July 2006 [cit. 2010-04-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. NNDB -Manoj Nelliyattu Shyamalan.
  6. The Christian Science Monitor (July 28, 2004): "A Different Take: "Self-directed filmmaker M. Night Shyamalan forges his own sub-genre: suspenseful movies with revealing twists. How a confident Hollywood outsider keeps his focus on family and faith", by Stephen Humphries.
  7. http://herndon1.sdrdc.com/cgi-bin/fecimg/?28931990080

Externí odkazy