John David Washington: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typografie, drobné úpravy
typo
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 15: Řádek 15:


== Fotbalová kariéra ==
== Fotbalová kariéra ==
Na [[Morehouse College]] hrál americký fotbal na pozici running backa (útočníka) a překonal několik školních rekordů. V roce 2006 se účastnil [[National Football League|NFL]] draftu, ale nebyl žýdnám týmem draftovám. Přesto s ním tým [[Los Angeles Rams|St. Louis Rams]] podepsal smlouvu s cílem možného budoucího přeprodeje. Ještě téhož roku ho ale z kontraktu uvolnili. Sezonu roku 2007 tak Washington strávil v [[NFL Europe]], kde hrál za tým [[Rhein Fire]].
Na [[Morehouse College]] hrál americký fotbal na pozici running backa (útočníka) a překonal několik školních rekordů. V roce 2006 se účastnil [[National Football League|NFL]] draftu, ale nebyl žádným týmem draftovám. Přesto s ním tým [[Los Angeles Rams|St. Louis Rams]] podepsal smlouvu s cílem možného budoucího přeprodeje. Ještě téhož roku ho ale z kontraktu uvolnili. Sezonu roku 2007 tak Washington strávil v [[NFL Europe]], kde hrál za tým [[Rhein Fire]].


V roce 2009 byl draftován týmem [[California Redwoods]] (později přestěhovaný a přetvořený v [[Sacramento Mountain Lions]]), který hrál dnes již neexistující ligu [[United Football League (USA)|United Football League]]. V týmu vydržel až do roku 2012, kdy byla liga ukončena.
V roce 2009 byl draftován týmem [[California Redwoods]] (později přestěhovaný a přetvořený v [[Sacramento Mountain Lions]]), který hrál dnes již neexistující ligu [[United Football League (USA)|United Football League]]. V týmu vydržel až do roku 2012, kdy byla liga ukončena.


== Herecká kariéra ==
== Herecká kariéra ==
Po roce 2012 se rozhodl začít věnovat herectví. Nejdříve si zahrál v seriálu [[HBO]] ''[[Ballers]]'', který pojednává o světě [[National Football League|NFL]]. V roce 2018 přišla průlomová role, kdy ztvárnil [[Ron Stallworth|Rona Stallwortha]] ve snímku ''[[BlacKkKlansman]]'', režiséra [[Spike Lee|Spikea Leeho]], za což byl nominován na cenu [[Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon (drama)]]. Téhož roku se objevil také ve festivalovém snímku ''Monsters and Men'' a ve vedlejší roli ve filmu ''All Rise''. Menší roli získal i ve filmu ''[[Gentleman s pistolí]]''.
Po roce 2012 se rozhodl začít věnovat herectví. Nejdříve si zahrál v seriálu [[HBO]] ''[[Ballers]]'', který pojednává o světě [[National Football League|NFL]]. V roce 2018 přišla průlomová role, kdy ztvárnil [[Ron Stallworth|Rona Stallwortha]] ve snímku ''[[BlacKkKlansman]]'' režiséra [[Spike Lee|Spikea Leeho]], za což byl nominován na cenu [[Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon (drama)]]. Téhož roku se objevil také ve festivalovém snímku ''Monsters and Men'' a ve vedlejší roli ve filmu ''All Rise''. Menší roli získal i ve filmu ''[[Gentleman s pistolí]]''.


Roku 2020 se představil v hlavní roli akčního filmu ''[[Tenet (film)|Tenet]]'' režiséra [[Christopher Nolan|Christophera Nolana]].
Roku 2020 se představil v hlavní roli akčního filmu ''[[Tenet (film)|Tenet]]'' režiséra [[Christopher Nolan|Christophera Nolana]].

Verze z 3. 9. 2020, 09:36

John David Washington
John David Washington v roce 2018
John David Washington v roce 2018
Rodné jménoJohn David Washington
Narození28. července 1984 (39 let)
Los Angeles, Kalifornie, Spojené státy americké
Alma materMorehouse College
Campbell Hall School
RodičeDenzel Washington[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John David Washington (* 28. července 1984 Los Angeles, Kalifornie) je americký herec a bývalý hráč amerického fotbalu. Hrál univerzitní ligu za atlantskou Morehouse College. V roce 2006 podepsal smlouvu se St. Louis Rams (v rámci NFL), ale nebyl zařazen do hlavní sestavy. Z kontraktu byl téhož roku uvolněn. V letech 2009 až 2012 hrál v lize United Football League za tým Sacramento Mountain Lions.

Po relativně krátké fotbalové kariéře se rozhodl začít věnovat herectví, stejně jako jeho otec Denzel Washington a matka Pauletta Washingtonová. Jako svou první získal roli v seriálu HBO Ballers, který pojednává o světě NFL. V roce 2018 přišla průlomová role, kdy ztvárnil Rona Stallwortha ve snímku BlacKkKlansman, za což byl nominován na cenu Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon (drama). Roku 2020 se představil v hlavní roli akčního filmu Tenet režiséra Christophera Nolana.

Dětství a mládí

John David Washington se narodil ve čtvti Toluca Lake ve městě Los Angeles v roce 1984. Je nejstarším potomkem herce Denzela Washingtona a herečky a zpěvačky Pauletty Washingtonové (rozené Pearsonové). V roce 1992 se poprvé objevil před kamerou v malé roli studenta ve filmu Malcolm X od režiséra Spikea Leeho, ve kterém měl hlavní roli jeho otec Denzel Washington.

Na střední škole hrál americký fotbal, basketbal a dělal atletiku. Střední školu dokončil v roce 2002 a následně se dostal na Morehouse College, kde absolvoval v roce 2006.

Fotbalová kariéra

Na Morehouse College hrál americký fotbal na pozici running backa (útočníka) a překonal několik školních rekordů. V roce 2006 se účastnil NFL draftu, ale nebyl žádným týmem draftovám. Přesto s ním tým St. Louis Rams podepsal smlouvu s cílem možného budoucího přeprodeje. Ještě téhož roku ho ale z kontraktu uvolnili. Sezonu roku 2007 tak Washington strávil v NFL Europe, kde hrál za tým Rhein Fire.

V roce 2009 byl draftován týmem California Redwoods (později přestěhovaný a přetvořený v Sacramento Mountain Lions), který hrál dnes již neexistující ligu United Football League. V týmu vydržel až do roku 2012, kdy byla liga ukončena.

Herecká kariéra

Po roce 2012 se rozhodl začít věnovat herectví. Nejdříve si zahrál v seriálu HBO Ballers, který pojednává o světě NFL. V roce 2018 přišla průlomová role, kdy ztvárnil Rona Stallwortha ve snímku BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho, za což byl nominován na cenu Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon (drama). Téhož roku se objevil také ve festivalovém snímku Monsters and Men a ve vedlejší roli ve filmu All Rise. Menší roli získal i ve filmu Gentleman s pistolí.

Roku 2020 se představil v hlavní roli akčního filmu Tenet režiséra Christophera Nolana.

Filmografie

Film

Rok Název Role Poznámky
1992 Malcolm X student
1995 Ďábel v modrém chlapec s hračkou uncredited
2017 Love Beats Rhymes Mahlik
2018 Monsters and Men Dennis Williams
2018 All Rise Richard „Bobo“ Evans
2018 BlacKkKlansman detektiv Ron Stallworth
2018 Gentleman s pistolí poručík Kelley
2020 Tenet Protagonista

Televize

Rok Název Role Poznámky
2015–2019 Ballers Ricky Jerret 47 epizod

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John David Washington na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2022-11-17]

Externí odkazy