Syndesmóza: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vytvoření textu
 
vytvoření odkazů
Řádek 1: Řádek 1:
Syndezmóza je druh spojení dvou kostí, které zajišťuje jejich pevné, ale pružné spojení. Typicky je uváděno spojení kosti holenní (tibie) s kostí lýtkovou (fibula) na zevní straně kolene, o syndezmózu se však jedná i u skloubení kosti klíční (clavicula) s kostí prsní (sternum) - sternoklavikulární a akromioklavikulární kloub, či u pánevního skloubení sakro-iliakálního.
Syndezmóza je druh spojení dvou [[Kost|kostí]], které zajišťuje jejich pevné, ale pružné spojení. Typicky je uváděno spojení kosti holenní ''(tibie)'' s kostí lýtkovou ''(fibula)'' na zevní straně kolene. O syndezmózu se však jedná i u skloubení kosti klíční ''(clavicula)'' s kostí prsní ''(sternum)'' - sternoklavikulární a akromioklavikulární kloub, či u pánevního skloubení sakro-iliakálního.


Syndezmóza je normální anatomická struktura, postrádající kloubní části jako hlavice a jamka, neboť spojení kostí tvoří pouze styčné plochy kostí a příslušné vazy. Pružnost syndezmóz je nicméně podmínkou plných rozsahů koncových kloubů (např. kotník, zápěstí) a jejich obratné funkce. Pokud vlivem ztuhnutí svalů dojde i ke ztuhnutí syndezmóz, může být sebeobslužná role končetin omezena.
Syndezmóza je normální anatomická struktura, postrádající kloubní části jako hlavice a jamka, neboť spojení kostí tvoří pouze styčné plochy kostí a příslušné [[Vaz|vazy]]. Pružnost syndezmóz je nicméně podmínkou plných rozsahů koncových kloubů (např. [[kotník]], [[zápěstí]]) a jejich obratných funkcí. Pokud tedy vlivem ztuhnutí svalů dojde i ke ztuhnutí syndezmóz, může být sebeobslužná role končetin omezena.


Vyšetřením a terapií syndezmóz se zabývá fyzioterapie při kineziologických vyšteřeních, resp. myoskeletální medicína.
Vyšetřením a terapií syndezmóz se zabývá [[fyzioterapie]] při [[Kineziologie|kineziologických vyšteřeních]], resp. [[myoskeletální medicína]].

Verze z 25. 8. 2020, 21:56

Syndezmóza je druh spojení dvou kostí, které zajišťuje jejich pevné, ale pružné spojení. Typicky je uváděno spojení kosti holenní (tibie) s kostí lýtkovou (fibula) na zevní straně kolene. O syndezmózu se však jedná i u skloubení kosti klíční (clavicula) s kostí prsní (sternum) - sternoklavikulární a akromioklavikulární kloub, či u pánevního skloubení sakro-iliakálního.

Syndezmóza je normální anatomická struktura, postrádající kloubní části jako hlavice a jamka, neboť spojení kostí tvoří pouze styčné plochy kostí a příslušné vazy. Pružnost syndezmóz je nicméně podmínkou plných rozsahů koncových kloubů (např. kotník, zápěstí) a jejich obratných funkcí. Pokud tedy vlivem ztuhnutí svalů dojde i ke ztuhnutí syndezmóz, může být sebeobslužná role končetin omezena.

Vyšetřením a terapií syndezmóz se zabývá fyzioterapie při kineziologických vyšteřeních, resp. myoskeletální medicína.