Kočár: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nemastny neslany pahylek, ktery tu chybel
 
m doplnění, + obr.
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Wien Stefansdom fiaker DSC02643.JPG|250px|thumb|right|Kočár]]
'''Kočár''' je komfortní odpružený čtyřkolý osobní vůz, tažený [[kůň|koňmi]]. Až do nástupu železniční a později automobilové dopravy se jednalo o velmi významný pozemní osobní dopravní prostředek.
'''Kočár''' je komfortní odpružený čtyřkolý osobní vůz, tažený [[kůň|koňmi]]. Až do nástupu [[železnice|železniční]] a později [[automobil]]ové dopravy se jednalo o převažující [[dopravní prostředek]] na pozemních komunikacích.


V historii patřily kočáry především k majetku majetnějších vrstev. Výstavně zařízené kočáry byly odznakem svého majitele podobně, jako dnes drahá auta. Během 19. století byl ale vytlačen motorovými druhy dopravy. V současné době slouží většinou pouze jako turistická atrakce.
V historii patřily kočáry především k majetku majetnějších vrstev. Výstavně zařízené kočáry byly odznakem svého majitele podobně, jako dnes drahá auta. Od konce [[19. století]] byl postupně vytlačován motorovými druhy dopravy. V současné době většinou slouží jako turistická atrakce.
{{Dopravní pahýl}}
{{Dopravní pahýl}}

Verze z 10. 10. 2007, 17:47

Kočár

Kočár je komfortní odpružený čtyřkolý osobní vůz, tažený koňmi. Až do nástupu železniční a později automobilové dopravy se jednalo o převažující dopravní prostředek na pozemních komunikacích.

V historii patřily kočáry především k majetku majetnějších vrstev. Výstavně zařízené kočáry byly odznakem svého majitele podobně, jako dnes drahá auta. Od konce 19. století byl postupně vytlačován motorovými druhy dopravy. V současné době většinou slouží jako turistická atrakce.

Šablona:Dopravní pahýl