Středomoravský kraj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pravopis
m →‎top: oprava odkazu
Řádek 1: Řádek 1:
'''Středomoravský kraj''' byl uvažovaný [[Kraje v Česku|český kraj]], který měl být zřízen v roce [[1995]], přičemž by to byl jediný nově vzniklý vyšší územně samosprávný celek, protože ostatních osm by odpovídalo krajům vzniklým v roce [[1960]]. S jistou výjimkou krajů [[Jihomoravský kraj (od roku 1960)|jihomoravského]] a [[Severomoravský kraj|severomoravského]] (nově moravskoslezského), protože právě z částí jejich území měl být vytvořen. Návrh [[Ústavní zákon|ústavního zákona]], který měl toto uspořádání zavést, podala skupina poslanců v čele s Josefem Ježkem ([[Občanská demokratická aliance|ODA]]), sídlo kraje mělo být určeno provádějícím [[zákon]]em. Důvodem bylo vytvoření stavu, kdy by byly prakticky všechny vyšší územně samosprávné celky územně a především počtem svých obyvatel srovnatelné (sedm krajů by mělo od 0,9 do 1,3 mil., Jihočeský kraj 0,7 mil. a jižní Morava 1,5 mil. obyvatel).<ref>Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky: [http://www.psp.cz/eknih/1993ps/tisky/t191200.htm Návrh skupiny poslanců na vydání ústavního zákona o vytvoření vyšších územních samosprávných celků z roku 1995]</ref> Taková varianta se ale nakonec neprosadila a tak později roku [[2000]] vzniklo 14 menších a mezi sebou značně rozdílných krajů.
'''Středomoravský kraj''' byl uvažovaný [[Kraje v Česku|český kraj]], který měl být zřízen v roce [[1995]], přičemž by to byl jediný nově vzniklý vyšší územně samosprávný celek, protože ostatních osm by odpovídalo krajům vzniklým v roce [[1960]]. S jistou výjimkou krajů [[Jihomoravský kraj (1960–2020)|jihomoravského]] a [[Severomoravský kraj|severomoravského]] (nově moravskoslezského), protože právě z částí jejich území měl být vytvořen. Návrh [[Ústavní zákon|ústavního zákona]], který měl toto uspořádání zavést, podala skupina poslanců v čele s Josefem Ježkem ([[Občanská demokratická aliance|ODA]]), sídlo kraje mělo být určeno provádějícím [[zákon]]em. Důvodem bylo vytvoření stavu, kdy by byly prakticky všechny vyšší územně samosprávné celky územně a především počtem svých obyvatel srovnatelné (sedm krajů by mělo od 0,9 do 1,3 mil., Jihočeský kraj 0,7 mil. a jižní Morava 1,5 mil. obyvatel).<ref>Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky: [http://www.psp.cz/eknih/1993ps/tisky/t191200.htm Návrh skupiny poslanců na vydání ústavního zákona o vytvoření vyšších územních samosprávných celků z roku 1995]</ref> Taková varianta se ale nakonec neprosadila a tak později roku [[2000]] vzniklo 14 menších a mezi sebou značně rozdílných krajů.


== Územní vymezení ==
== Územní vymezení ==

Verze z 15. 6. 2020, 11:08

Středomoravský kraj byl uvažovaný český kraj, který měl být zřízen v roce 1995, přičemž by to byl jediný nově vzniklý vyšší územně samosprávný celek, protože ostatních osm by odpovídalo krajům vzniklým v roce 1960. S jistou výjimkou krajů jihomoravského a severomoravského (nově moravskoslezského), protože právě z částí jejich území měl být vytvořen. Návrh ústavního zákona, který měl toto uspořádání zavést, podala skupina poslanců v čele s Josefem Ježkem (ODA), sídlo kraje mělo být určeno provádějícím zákonem. Důvodem bylo vytvoření stavu, kdy by byly prakticky všechny vyšší územně samosprávné celky územně a především počtem svých obyvatel srovnatelné (sedm krajů by mělo od 0,9 do 1,3 mil., Jihočeský kraj 0,7 mil. a jižní Morava 1,5 mil. obyvatel).[1] Taková varianta se ale nakonec neprosadila a tak později roku 2000 vzniklo 14 menších a mezi sebou značně rozdílných krajů.

Územní vymezení

Nerealizovaná varianta krajského zřízení:
     Středomoravský kraj

Územní vymezení mohlo prakticky odpovídat pozdějšímu celku NUTS 2 Střední Morava, s výjimkou okresu Jeseník. Ze severomoravského kraje měl získat okresy:

a z jihomoravského okresy:

Reference