Pop (kněz): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
m + kat.
Řádek 8: Řádek 8:


[[Kategorie:Pravoslaví]]
[[Kategorie:Pravoslaví]]
[[Kategorie:Duchovní]]

Verze z 23. 4. 2020, 08:18

Pop je pravoslavný kněz. V obecném významu kněz (tedy i katolický) se slovo pop původně užívalo ve většině slovanských jazyků, ve staré češtině například až do konce 13. století. Až ve vrcholném středověku se postupně prosazovalo slovo kněz, jež původně označovalo knížete nebo člena knížecí rodiny, jako dosud v ruštině (srov. rus. кньаз kňaz). Slovo pop se v češtině dochovalo pouze v některých místních názvech obcí, např. Popovice či Popovičky. Tento název znamenal, že obec patřila knězi, faře[1], byla církevním majetkem.

V lidové slovesnosti východoslovanských národů bývá pop vykreslován satiricky a podrobován kritice. Popův charakter zde bývá vykreslen přehnaně, zdůrazňuje se jeho pokrytectví, hrabivost a lakota. Postava popa se objevuje také v lascivních příbězích[2], kdy obvykle svádí vdané ženy. V obou typech příběhů bývá pop napálen a jeho dobrodružství skončí výsměchem.

Reference

  1. Obecní úřad Popovičky se sídlem v Chomutovicích
  2. Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů. www.navychod.cz [online]. [cit. 2008-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-13.