Satan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Démoni v Bibli za použití HotCat
fixlink
Řádek 8: Řádek 8:
V [[křesťanství]] je Satan známý jako [[Ďábel]] a přestože se o něm kniha Genesis nezmiňuje, je často ztotožňován s hadem v Zahradě Eden.
V [[křesťanství]] je Satan známý jako [[Ďábel]] a přestože se o něm kniha Genesis nezmiňuje, je často ztotožňován s hadem v Zahradě Eden.


V [[Korán]]u Šajtan, také známy jako [[Ilbís]] je bytost stvořená z ohně a svržen z nebes, protože se odmítl poklonit Adamovi a svádí lidi k hříchu s waswās (zlý podnět).
V [[Korán]]u Šajtan, také známy jako [[Iblís]] je bytost stvořená z ohně a svržen z nebes, protože se odmítl poklonit Adamovi a svádí lidi k hříchu s waswās (zlý podnět).


== Pozadí v Bibli ==
== Pozadí v Bibli ==

Verze z 26. 3. 2020, 10:53

Tento článek je o biblické bytosti. Další významy jsou uvedeny na stránce Satan (rozcestník).

Satan také známý jako Ďábel je bytost v abrahámovských náboženstvích, která svádí člověka k hříchu a lži. V křesťanství a islámu představuje padlého anděla nebo džina, který původně měl velkou krásu a zbožnost, ale vzbouřil se proti Bohu a disponuje mocí nad světem a démony. V judaismu je považován za metaforu pro Yetzer hara, zlý sklon nebo jako sílu podrobenou Bohu.

Satan před Pánem

Postava Satana se poprvé objevuje v Tanachu jako nebeský žalobce, syn Boží (anděl), který žaluje národ Židů v nebeském dvoru a zkouší poslušnost k JHVH těžkostmi a utrpením. V období mezi Starým a Novým zákonem, pravděpodobně vlivem zoroastrismu (zlý Angra Mainju), se Satan stal zlovolnou bytostí s odpornými vlastnostmi v konfliktu s Bohem. V evangeliích Satan zkouší Ježíše na poušti a je původcem nemocí a pokušení. Je nazýván otcem lži. Ve Zjevení Janovu se Satan objevuje jako velký drak, který je poražen archandělem Michaelem a svržen z nebes. Později je uvězněn po tisíc let, ale na chvíli propuštěn a nakonec svržen do jezera ohně.

V křesťanství je Satan známý jako Ďábel a přestože se o něm kniha Genesis nezmiňuje, je často ztotožňován s hadem v Zahradě Eden.

V Koránu Šajtan, také známy jako Iblís je bytost stvořená z ohně a svržen z nebes, protože se odmítl poklonit Adamovi a svádí lidi k hříchu s waswās (zlý podnět).

Pozadí v Bibli

Hebrejský výraz satan, שָּׂטָן, znamená žalobce či odpůrce[1]‎, který je používán ve Starém zákoně pro lidské protivníky a zároveň nadpřirozenou bytost.

Satan jako Antikrist (středověká iluminace)

Satan v kultuře a umění

Podrobnější informace naleznete v článku Satan a ďábel v kultuře.

Satan se objevuje v křesťanské literatuře, například v Danteho Pekle, variantách legendy o Faustovi a Johna Miltona Ztracený ráj a Ráj znovu nabytý a básně Williama Blaka. V historii umění i literatury byl Satan zobrazován četnými způsoby, například jako had, který přesvědčil Evu, aby okusila zakázaného ovoce; tak byl Satan zobrazován jako plaz.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Satan na anglické Wikipedii.

  1. Henry Ansgar Kelly Satan: A Biography stránky 2, 3

Související články

Externí odkazy