Jana III. Navarrská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 94: Řádek 94:
[[Kategorie:Hugenoti]]
[[Kategorie:Hugenoti]]
[[Kategorie:Narození v Saint-Germain-en-Laye]]
[[Kategorie:Narození v Saint-Germain-en-Laye]]
[[Kategorie:Úmrtí v Paříži]]
[[Kategorie:Pohřbení v kostele sv. Jiří ve Vendôme]]
[[Kategorie:Pohřbení v kostele sv. Jiří ve Vendôme]]
[[Kategorie:Narození 7. ledna]]
[[Kategorie:Narození 7. ledna]]

Verze z 7. 3. 2020, 20:40

Šablona:Infobox - panovnice Jana III. Navarrská (Jeanne d'Albret, 7. ledna 1528, Saint-Germain-en-Laye9. června 1572, Paříž) byla královna Navarry, manželka Antonína Bourbonského, vévody z Vendôme a matka francouzského krále Jindřicha IV. Upevnila nezávislost Navarry na Francii. V roce 1567 zavedla kalvinismus. Byla uznávána jako duchovní a politický vůdce francouzských hugenotů a klíčovou osobností francouzských reformačních válek.

Dětství a první manželství

Narodila se jako dcera Markéty z Angoulême, sestry francouzského krále Františka I., a Jindřicha II. Navarrského. Většinu svého dětství strávila v Normandii oddělena od svých rodičů. Vychovávána chůvami a poručníky získala znamenité vzdělání pod vlivem humanisty Nicolase Bourbona. Je popisována jako povrchní a vysoce temperamentní princezna, v raném věku s tendencí být tvrdohlavá a nepoddajná.

V roce 1541, kdy jí bylo 12 let, byla svým strýcem Františkem I. přinucena ke sňatku s vévodou Vilémem Klevským, bratrem Anny Klevské, čtvrté manželky anglického krále Jindřicha VIII. S tímto manželstvím nesouhlasila a přestože byla fyzicky trestána kvůli své tvrdohlavosti, její vůle zlomena nebyla, takže musela být v den své svatby odnesena k oltáři konstáblem Francie Anne de Montmorencym. Manželství ovšem nebylo naplněno v manželském loži, a tak bylo z politických důvodů o čtyři roky později anulováno. Přestože mohlo být okamžitě dohodnuto nové manželství, byla svěřena do péče krále Františka I.

Druhé manželství

Po smrti krále Františka I. v roce 1547 a korunovaci Jindřicha II. Francouzského králem, se vdala za Antonína Bourbonského, vévodu z Vendôme. Svatba se konala na Moulins v Bourbonnaise 20. října 1548. Manželství bylo uzavřeno kvůli sloučení majetků na severu a jihu Francie.

Vývod z předků

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jeanne d'Albret na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

{{{co}}}
Předchůdce:
Marie z Jülichu-Bergu
15411545
Jana III. Navarrská
Nástupce:
Marie Habsburská
{{{co}}}
Předchůdce:
Františka z Alençonu
15481562
Jana III. Navarrská
Nástupce:
Markéta z Valois
Předchůdce:
Jindřich II. Navarrský
Znak z doby nástupu Hraběnka z Armagnacu a Rodezu
15551572
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Jindřich III. Navarrský