PSPad: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m akt. verze z WD
Robot: Opravuji 1 zdrojů a označuji 0 zdrojů jako nefunkční) #IABot (v2.0
Řádek 70: Řádek 70:
* [https://web.archive.org/web/20080731155558/http://www.emag.cz/pspad-vice-nez-jen-nahrada-za-poznamkovy-blok/ Recenze na Emag.cz]
* [https://web.archive.org/web/20080731155558/http://www.emag.cz/pspad-vice-nez-jen-nahrada-za-poznamkovy-blok/ Recenze na Emag.cz]
* [http://www.slunecnice.cz/tipy/tvorba-webovych-stranek-zaciname/ Recenze na Slunečnice.cz]
* [http://www.slunecnice.cz/tipy/tvorba-webovych-stranek-zaciname/ Recenze na Slunečnice.cz]
* {{en}} [http://www.pcpro.co.uk/reviews/utilities/96033/pspad Recenze na PCPro.co.uk]
* {{en}} [https://web.archive.org/web/20140222023751/http://www.pcpro.co.uk/reviews/utilities/96033/pspad Recenze na PCPro.co.uk]
* {{en}} [http://www.softpedia.com/get/Programming/File-Editors/PSPad.shtml Recenze na Softpedia.com]
* {{en}} [http://www.softpedia.com/get/Programming/File-Editors/PSPad.shtml Recenze na Softpedia.com]



Verze z 17. 12. 2019, 01:55

PSPad
VývojářJan Fiala
Aktuální verze5.0.7 (10. března 2023)
Operační systémWindows
PlatformaMicrosoft Windows
Vyvíjeno vDelphi
Typ softwarutextový editor
Licencefreeware
Lokalizacečeská
Webwww.pspad.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

PSPad (celým názvem PSPad Editor) je celosvětově rozšířený freewarový textový editor a editor zdrojových kódů pro platformu Microsoft Windows vyvíjený v prostředí Delphi. Program vyvíjí český programátor Jan Fiala, první verze vyšla v roce 2001.

Vlastnosti

PSPad je navržen jako univerzální editor pro editaci prostých textů a zdrojových kódů mnoha programovacích, skriptovacích a značkovacích jazyků. Umožňuje správu projektů, manipulaci s více soubory najednou pomocí moderního rozhraní MDI (Multiple Document Interface), průzkumník kódů a zvýrazňování syntaxe (včetně uživatelské možnosti implementace dalších jazyků) vytvořené pomocí komponenty SynEdit. Obsahuje také značné množství interních nástrojů např. FTP klient, HEX Editor, Lorem ipsum generátor, průzkumník kódu a další.

Dolní lišta prostředí editoru je aktivní – umožňuje kliknutím myši změnit kódovou stránku dokumentu, styl konců řádků, použité zvýrazňování syntaxe, skok na pozici v textu, vyvolat tabulku znaků atd.

Možnosti zpracování textu jsou v PSPadu poměrně široké – editor podporuje makra, sloupcové bloky, vyhledávání a nahrazování s podporou regulárních výrazů, různé operace s označeným blokem textu (např. převod na velká/malá písmena, slučování nových řádků nebo pevné zarovnávání na nastavitelnou šířku řádky) a další. V nastavení nechybí pokročilé možnosti jako chytré, skutečné nebo mezerami nahrazované tabulátory, u UTF-8 kódování vkládání BOM sekvence.

PSPad umožňuje nastavení kompilátorů pro programovací jazyky, s možností jejich výstupu do logovacího okna integrovaného v prostředí editoru. PSPad též nabízí „našeptávač“ příkazů, klíčových slov nebo značek a entit v závislosti na dané syntaxi, po zvolení dané položky se seznam funkce nebo značka se seznamem parametrů buď automaticky napíše, popř. ještě předtím je na hodnoty těchto parametrů uživatel dotázán v dialogovém okně. Vedle příkazů zde mohou být i základní definovatelné syntaktické konstrukce, které se po zvolení automaticky vypíší. PSPad umí uživatelem editovaný zdrojový kód též parsovat a zobrazit v hierarchické struktuře v průzkumníku kódu. Dokáže načíst a během editace našeptávat entity zapsané v samotném souboru (nebo souborech projektu).

Uživatelé mohou funkčnost programu rozšiřovat pomocí externích skriptů. PSPad využívá podporu WSH (Windows Scripting Host), která je přímo součástí operačního systému. Na stránkách programu je k dispozici velké množství již hotových skriptů.

Seznam výchozích zvýrazňovačů syntaxe v PSPadu

Součástí instalace je více než 130 dalších definicí pro zvýrazňování syntaxe.

Reference


Související články

Externí odkazy