Cholerik: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Reference: překlepy
Bez shrnutí editace
značky: možný vandalismus odstraněna reference editace z Vizuálního editoru
Řádek 1: Řádek 1:
{{Neověřeno}}
{{Neověřeno}}
Jan Čemerka je najeťák ve fortnitu
'''Cholerik''' je jeden ze čtyř druhů [[temperament]]u podle Hippokratovy typologie temperamentu, labilní extrovert. [[Tělní tekutina]], která ho ovlivňuje, je ''[[žluč|(žlutá) žluč]]'' (řecky cholé). Je nedůtklivý, neklidný, útočný, vznětlivý, vrtkavý, impulzivní, spolehlivý a stálý ve svých názorech a životních hodnotách. V podstatě nemění své postoje a životní [[hodnoty]], je stálý a spolehlivý. Prožívá hluboce a rychle. K věcem, které jednou vyřeší, se již více nevrací.<ref>Říčan, ''Psychologie osobnosti.'' Str. 96nn.</ref> Z hlediska [[Neurověda|neurovědy]] u cholerika probíhá silný vzruch a slabý útlum.


<br />
[[Soubor:Four temperaments - 2.svg|vpravo|200px|náhled|Čtyři temperamenty ([[flegmatik]], cholerik, [[sangvinik]], [[melancholik]]]]

== Zápory ==

Cholerik má svá hesla a zásady, jimiž se ve svém životě řídí a jež se snaží dodržovat. Pokud se mu to nedaří, je nevrlý a nepříjemný. Nesnese, když nemá vždy pravdu, a ani náhodou si nehodlá připustit, že by se mohl mýlit. Musí vždy zvítězit a pak hledat způsob, jak si zachovat tvář. Neumí vysadit z pracovního tempa a nutí k němu i své okolí. Má rád, když stojí v čele a vede lidi k lepšímu chování. K ostatním lidem udržuje postoj a netoleruje lidi, kteří nevyužívají naplno své schopnosti. Je netrpělivý a netolerantní ke slabostem, a kvůli tomu špatně vychází zejména s nerozhodnými a pomalejšími lidmi. Bývá často netrpělivý například při čekání na nějakou událost. Jeho chování může někdy vyústit v [[agrese|agresi]]. Jeho reakce se okolí mohou zdát přehnané, ale cholerik se rozčílí a za pár okamžiků je ochoten se normálně bavit a znovu o problému jednat, což ostatní povahy mnohdy mate. Má problémy být v tichu a nerad je sám. Často je to workoholik. Nerad se zamýšlí a ,,ztrácí čas".

== Klady ==

Cholerik je dynamická osobnost, která dosahuje svých cílů. Stejně jako sangvinik je vstřícný a [[optimismus|optimistický]]. Je rozený vůdce, a to již od nejútlejšího věku. Nebývá apatický, lhostejný nebo depresivní. Má rozhodnost a silnou vůli, problémy řeší rychle. Dokáže velet snad úplně všemu, bez ohledu na znalosti prostředí a podmínky. Jeho prvotním zájmem je dosahování cílů, nejde mu o to, aby se někomu zalíbil. Je skvělý a cílevědomý organizátor. Má schopnost dokončovat větší díl práce než kdokoliv jiný. Rád překonává překážky, miluje boj a také konkurenci. Miluje krizové situace, ve kterých často exceluje.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 7. 11. 2019, 13:55

Jan Čemerka je najeťák ve fortnitu


Reference


Literatura

  • P. Říčan, Psychologie osobnosti. Praha: Orbis 1972

Související články

Externí odkazy