Šikmá věž v Pise: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: odstraněna reference editace z mobilu editace z mobilního webu
m Editace uživatele 93.91.242.28 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Jarda 75
značka: rychlé vrácení zpět
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - budova}}
'''Šikmá věž''' (''Torre pendente'') se nachází ve městě [[Pisa]] v [[Itálie|Itálii]]. Stojí na ''Náměstí zázraků'' ([[Piazza dei Miracoli]]), zvaném též ''Katedrální náměstí'' (Piazza del Duomo). Zde je společně s kruhovým [[Baptisterium|baptisteriem]] (křestní kaplí) a hřbitovem součástí církevního areálu kolem hlavní městské [[katedrála|katedrály]]. Samotná šikmá věž kruhového půdorysu, postavená z bílého [[mramor]]u, slouží jako [[zvonice]]. Je vysoká téměř 56 metrů.


Výstavba byla zahájena v roce [[1173]], ale už krátce po začátku stavby v roce [[1174]] se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a věž se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce [[1185]] dosáhla výšky tří pater, projevilo se jasně její naklonění. Práce byly přerušeny, ale o 90 let později byla nakloněná věž protažena o další poschodí. Nový architekt se pokusil zastavit další naklánění tím, že další patra stavěl mírně nakloněná na druhou stranu, aby se změnilo [[těžiště]] věže. Tento plán vyšel a věž se dále nakláněla mnohem pomaleji. Stavitelé nakonec rezignovali na realizaci původního projektu (měla se stát nejvyšší zvonicí své doby) a v roce [[1373]] bylo šesté patro zakončeno stolicí pro zavěšení zvonů.

Výstavba byla zahájena v roce [[1173]], ale už krátce po začátku stavby v roce [[1174]] se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a věž se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce [[1185]] dosáhla výšky tří pater, projevilo se jasně její naklonění. Práce byly přerušeny, ale o 90 let později byla nakloněná věž protažena o další poschodí. Nový architekt se pokusil zastavit další naklánění tím, že další patra stavěl mírně nakloněná na druhou stranu, aby se změnilo


Protože se vychýlení vrcholu věže ve 20. století zvětšilo na více než 5 metrů, byla v roce [[1990]] věž pro veřejnost uzavřena a začaly intenzivní záchranné práce. Do země byla mimo jiné zapuštěna železná lana, která základy upevňují.
Protože se vychýlení vrcholu věže ve 20. století zvětšilo na více než 5 metrů, byla v roce [[1990]] věž pro veřejnost uzavřena a začaly intenzivní záchranné práce. Do země byla mimo jiné zapuštěna železná lana, která základy upevňují.
Speciálními stavebnětechnickými postupy byla pomalu a opatrně odsávána část měkkého jílovitého podloží nacházejícího se pod základy věže. Sklon věže (5,5°) se začal postupně zmenšovat a v současné době je vychýlení věže jen cca 4 metry (4°). Znovu
Speciálními stavebnětechnickými postupy byla pomalu a opatrně odsávána část měkkého jílovitého podloží nacházejícího se pod základy věže. Sklon věže (5,5°) se začal postupně zmenšovat a v současné době je vychýlení věže jen cca 4 metry (4°). Znovu byla věž otevřena v prosinci roku [[2001]].

Větší sklon má ale například čínská [[pagoda]] Chu-ču (Huzhu).<ref>http://www.novinky.cz/cestovani/372491-sikma-vez-v-cine-se-naklani-vice-nez-ta-italska.html - Šikmá věž v Číně se naklání více než ta italská</ref>


== Odkazy ==
== Odkazy ==
=== Reference ===
=== Reference ===
<references />

=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* {{Commonscat}}
*
* {{Commons}}
*

{{Autoritní data}}
{{Portály|Architektura|Itálie}}


[[Kategorie:Historické věže a brány]]
[[Kategorie:Historické věže a brány]]

Verze z 23. 9. 2019, 11:13

Šikmá věž v Pise
Základní informace
Slohrománská architektura
ArchitektiBonanno Pisano, Guglielmo a Diotisalvi
Výstavba1173
Materiálymramor a kámen
Pojmenováno poPisa, věž a inclined tower
Poloha
AdresaPiazza del Duomo, 56126 Pisa PI a Piazza Duomo, Pisa, ItálieItálie Itálie
UlicePiazza del Duomo
Nadmořská výška210 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šikmá věž (Torre pendente) se nachází ve městě Pisa v Itálii. Stojí na Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli), zvaném též Katedrální náměstí (Piazza del Duomo). Zde je společně s kruhovým baptisteriem (křestní kaplí) a hřbitovem součástí církevního areálu kolem hlavní městské katedrály. Samotná šikmá věž kruhového půdorysu, postavená z bílého mramoru, slouží jako zvonice. Je vysoká téměř 56 metrů.

Výstavba byla zahájena v roce 1173, ale už krátce po začátku stavby v roce 1174 se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a věž se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce 1185 dosáhla výšky tří pater, projevilo se jasně její naklonění. Práce byly přerušeny, ale o 90 let později byla nakloněná věž protažena o další poschodí. Nový architekt se pokusil zastavit další naklánění tím, že další patra stavěl mírně nakloněná na druhou stranu, aby se změnilo těžiště věže. Tento plán vyšel a věž se dále nakláněla mnohem pomaleji. Stavitelé nakonec rezignovali na realizaci původního projektu (měla se stát nejvyšší zvonicí své doby) a v roce 1373 bylo šesté patro zakončeno stolicí pro zavěšení zvonů.

Protože se vychýlení vrcholu věže ve 20. století zvětšilo na více než 5 metrů, byla v roce 1990 věž pro veřejnost uzavřena a začaly intenzivní záchranné práce. Do země byla mimo jiné zapuštěna železná lana, která základy upevňují. Speciálními stavebnětechnickými postupy byla pomalu a opatrně odsávána část měkkého jílovitého podloží nacházejícího se pod základy věže. Sklon věže (5,5°) se začal postupně zmenšovat a v současné době je vychýlení věže jen cca 4 metry (4°). Znovu byla věž otevřena v prosinci roku 2001.

Větší sklon má ale například čínská pagoda Chu-ču (Huzhu).[1]

Odkazy

Reference

  1. http://www.novinky.cz/cestovani/372491-sikma-vez-v-cine-se-naklani-vice-nez-ta-italska.html - Šikmá věž v Číně se naklání více než ta italská

Externí odkazy