Knockout: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
stručné vysvětlení
 
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
Řádek 8: Řádek 8:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* http://www.pharmapoint.cz/zajimavosti/knokaut-jak-funguje-nejslavnejsi-boxersky-uder/
* http://www.pharmapoint.cz/zajimavosti/knokaut-jak-funguje-nejslavnejsi-boxersky-uder/
* http://www.mma-shop.cz/knockout-ko.html
* https://web.archive.org/web/20170315085026/http://www.mma-shop.cz/knockout-ko.html


{{Portály|Sport}}
{{Portály|Sport}}

Verze z 21. 6. 2019, 22:48

Odpočítávání ležícího boxera

Knockout, počeštěně knokaut, zkráceně K. O., je způsob předčasného ukončení utkání v boxu, kickboxu, muay thai, taekwondu a karate. Postižený zápasník obdrží úder na hlavu (nejčastěji na spodní čelist) natolik silný, že mu způsobí otřes mozku – v důsledku toho ztrácí orientaci a nemůže se udržet na nohou (tzv. knockdown). Rozhodčí pak musí posoudit, zda je sportovec schopen znovu se zapojit do zápasu. V boxu se tradičně používá hlasité odpočítávání do deseti sekund, pokud se boxer do té doby nestačí zvednout (nesmí se opírat o podlahu ani o provazy), je prohlášen za poraženého. V mixed martial arts se za knockout označuje ztráta vědomí po úderu či kopu automaticky, bez odpočítávání.

Rozhodčí může vyhlásit také takzvaný technický knockout bez předchozího knockdownu (zpravidla po poradě s lékařem nebo trenéry). Technický knockout (T. K. O.) nastává v situaci, kdy zápasník nemůže pokračovat v boji kvůli zranění nebo vyčerpání, případně tehdy, kdy je převaha jednoho ze soupeřů natolik zřetelná, že další prodlužování nemá smysl. V profesionálním boxu se zavedl zvyk, že sekundant signalizuje žádost o technický knockout vhozením ručníku do ringu.

Termín se používá také v přeneseném významu jako rozhodující, definitivní úder, např. genový knockout. Vyřazovací systém sportovních turnajů bývá zkráceně označován jako K. O. systém.

Externí odkazy