Rosnatka okrouhlolistá: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Úprava kategorizace a drobnosti
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
Řádek 108: Řádek 108:
* [http://kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=123 Květena ČR]
* [http://kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=123 Květena ČR]
* [http://botany.cz/cs/drosera-rotundifolia/ Botany.cz]
* [http://botany.cz/cs/drosera-rotundifolia/ Botany.cz]
* [http://rostliny.prirodou.cz/?rostlina=drosera_rotundifolia rostliny.přírodou.cz]
* [https://web.archive.org/web/20080108143231/http://rostliny.prirodou.cz/?rostlina=drosera_rotundifolia rostliny.přírodou.cz]


{{Portály|Biologie|Rostliny}}
{{Portály|Biologie|Rostliny}}

Verze z 14. 6. 2019, 11:49

Jak číst taxoboxRosnatka okrouhlolistá
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďrosnatkovité (Droseraceae)
Rodrosnatka (Drosera)
Binomické jméno
Drosera rotundifolia
L., 1753
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia) je masožravá rostlina z čeledi rosnatkovité, rostoucí nejčastěji v rašeliništích, mokřadech a močálech. Patří k nejběžnějším druhům rosnatek – je rozšířená v celé severní Evropě, na Sibiři, v severní Americe, Japonsku a na Nové Guineji. V roce 1992 se stala německou Rostlinou roku.

Popis

Rosnatka okrouhlolistá je charakteristická jasně červenou barvou, na kterou v kombinaci s lepkavou nasládlou látkou vábí drobný hmyz, jenž jí slouží za potravu. V pozdním létě kvete růžově až bíle. Květy se nacházejí poměrně vysoko nad listy.Semínka jsou černá 1-1,5 mm dlouhá. Květy se otevírají v závislosti na osvětlení a celé květenství se natáčí v závislosti na poloze slunce na obloze. Rosnatky jsou víceleté a mohou se dožívat i více než 50 let.

V zimním období rosnatka okrouhlolistá vytváří tzv. hibernaculum – těsně sdružené listy blízko při zemi, což jí umožňuje přestát chladné počasí.

Rosnatka okrouhlolistá se vzácně kříží s rosnatkou anglickou (Drosera anglica Mert. et Koch) za vzniku křížence rosnatky obvejčité (Drosera x obovata Mert. et Koch).

Masožravost

Rosnatka okrouhlolistá se zbytky motýla

Rosnatka okrouhlolistá se živí hmyzem jejž přitahuje svou jasně červenou barvou a lepkavými kapkami obsahujícími sladkou látku, jež pokrývají listy. Masožravý způsob obživy rosnatka vyvinula v důsledku nedostatku živin v kyselých biotopech kde roste. K rozpuštění polapeného hmyzu přilepeného k výrůstkům na listech používá enzymy a z jeho těla tak získává dusičnany a jiné výživné látky.

Rozšíření

Mapa rozšíření (červeně - hojná; růžově = rozptýlená)

V severní Americe roste ve všech částech Kanady kromě kanadských prérií a tundry; vyskytuje se na jižní Aljašce, na severozápadním pobřeží Pacifického oceánu a podél Apalačského pohoří dále na jih až do států Georgia a Louisiana.

Roste ve velké části Evropy včetně Britských ostrovů, ve Francii, zemích Beneluxu, Německu, Dánsku, Švýcarsku, České republice, Polsku, Bělorusku, Pobaltí, Švédsku a Finsku, dále v severním Španělsku, Rumunsku, na Islandu a v jižních částech Norska a Grónska. Řídce se vyskytuje v Rakousku, Maďarsku a v některých dalších balkánských zemích.

V Asii roste na Sibiři a v Japonsku, v částech Turecka, v oblasti Kavkazu, poloostrovu Kamčatka, v Jižní Koreji a na Nové Guineji.

Rozšíření v ČR

Rosnatka okrouhlolistá se vyskytuje v rašeliništích. Například kolem rybníka Velké Dářko (několik kusů), v Radostínském rašeliništi na Šumavě, v Jeseníkách (např. u Velkého mechového jezírka), Orlických horách a v Krkonoších, ale také v oblastech trvale zamokřených, například na Třeboňsku, nebo v Polabí.[2] Lokalitu spojenou těsně s veřejným koupalištěm poblíž Veselí nad Lužnicí popisuje darwiniana.cz: rosnatka se vyskytovala na písčitých zónách až k okraji vodní nádrže a „… rekreanti měli své deky doslova na rosnatkách a kolem nich…“, s tím že občasný sešlap rosnatce plně vyhovuje.[3] Tuto informaci potvrzují i zkušenosti odborných pracovníků z NP Šumava.

Použití

Rosnatka se používá k léčení. Vzácně se pěstuje ve sbírkách, zejména mezi milovníky masožravých rostlin.

Pěstování

Rosnatku je nejlépe pěstovat ve vlhkém až trvale mokrém, kyselém, lehkém humózním substrátu, chudém na živiny (směs rašeliny a písku). Můžeme použít jako podklad (pod rašelinu) i písek. Speciální trik – pěstujete-li rosnatku v rašeliníku, je třeba rašeliník s rosnatkou čas od času stlačovat, aby rašeliník rosnatku nepřerůstal, neutlačoval. Rosnatka nesnáší stín, pěstujeme ji na plném slunci.

K zálivce se doporučuje používat vodu mírně kyselou, chudou na živiny (dešťovou), nebo destilovanou vodu. V krajním případě můžeme použít vodu převařenou a okyselenou rašelinou (i když tak odstraníme chlor, pravděpodobně stejně bude přesto obsahovat vápník a množství živin).

Místo rosnatky okrouhlolisté se doporučuje proto pěstovat rosnatku kapskou.[4]

Množení – listovými řízky, dělením trsů, nebo semeny.

Při pěstování trpí houbovými chorobami. Rostliny v rašeliništích a bažinkách na skalce mohou ohrozit bezobratlí (např. hmyz, plži).[3]

Galerie

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Drosera rotundifolia na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. SOURAL, Petr. Rosnatka okrouhlolistá [online]. Naturfoto.cz ©, 2002-2006 [cit. 2009-06-02]. Dostupné online. popis rosnatky na http://www.naturfoto.cz/rosnatka-okrouhlolista-fotografie-1936.html
  3. a b Drosera rotundifolia L. - Darwiniana - Velký atlas masožravých rostlin: [online]. © 1996 - 2009 Darwiniana, 1996-2009 [cit. 2009-06-02]. Dostupné online.  obsáhlý a odborný článek o rosnatce okrouhlolisté na http://www.darwiniana.cz/vamr/?page=rostlina&id=92
  4. Kapky rosy, které udusí hmyz. Představujeme masožravou rosnatku - iDNES.cz: [online]. iDnes.cz, 14. září 2008 1:00 [cit. 2009-06-02]. Dostupné online.  popis pěstování rosnatek

Externí odkazy