Rave: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m kat
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Rave''' je ambivalentní výraz z hudební terminologie. Místo vzniku tohoto [[underground]]ového hnutí je [[Velká Británie]], avšak častější význam charakterizuje hudební styl spojený s tímto hnutím.
'''Rave''' je ambivalentní výraz z hudební terminologie. Místo vzniku tohoto [[underground]]ového hnutí je [[Velká Británie]], avšak častější význam charakterizuje hudební styl spojený s tímto hnutím.


Začátek hnutí se datuje přibližně na konec 80. let 20. století. Tou dobou přiváželi američtí [[DJ]]s nový hudební styl [[House Music]] a také [[Techno]] a [[Acid House]] do Evropy, nejprve na Britské ostrovy. Pokusíme-li se zmapovat hudební vývoj stylu ''Rave'', zjistíme, že na počátku to byl zejména [[Acid House]], který ovšem postupně přijímal vlivy jak [[Garage]], tak i [[Techno]] hudby. Jistý vliv na ''Rave'' ovšem měla i ostrovní [[Hip hop]]ová scéna: v roce 1989 vyšel singl ''£20 To Get In'' projektu [[Shut Up And Dance]], který zřejmě jako první přinesl nový fenomén, který naprosto změnil tvář nejen taneční hudby: místo pravidelného rytmu bicích automatů ([[Roland TR 808]], [[Roland TR 909]]) nahrávka přinesla [[samplování]]m zrychlený [[Hip hop]]ový [[breakbeat]]. Skutečnou horečku tohoto vlivu prodělal ''Rave'' až v roce 1992, kdy se tyto [[breakbeat]]ové nahrávky dále zrychlovaly (zhruba 135 - 145 [[BPM]]) a přijímaly další vlivy: [[Reggae]] (resp. [[Ragga]]) a [[Dub]] a začaly se používat termíny (Ragga) [[Jungle]] a [[Drum and Bass]] s cílem co nejvýstižněji popsat nový zvuk.


'''Vznik'''<br />
Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. ''Rave Parties'': masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (''Open Air''). Na ''Rave Parties'' byla velmi rozšířena konzumace drog, především [[Extáze]] (Ecstasy, Extacy, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona [[Criminal Justice Act]], který vlastně celé hnutí ukončil a navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo jako scéna [[Jungle]] a [[Drum and Bass]]. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z "viditelných" akcí zpět do klubů. Slovo ''Rave'' se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího [[Eurodance]] či [[Techno]] scény.


----
'''Esenciální nahrávky:'''

Začátek hnutí se datuje přibližně na konec 80. let 20. století. Tou dobou přiváželi američtí [[DJ]]s nový hudební a taneční styl [[House Music]] a také [[Techno]], resp. [[Acid House]] do Evropy, nejprve na [[Britské ostrovy]], kde se v komunitě tanečníků ujal termín ''Rave'' (šílet, bouřit).
Po Velké Británii začaly jezdit tzv. [[sound system]]y, skupiny lidí vlastnící zvukovou aparaturu, mající své [[DJ]]e i svou vlastní kulturu a komunitu.


'''Hudební vývoj'''<br />

----

'''1989, 1990'''<br />
Pokusíme-li se zmapovat hudební vývoj stylu ''Rave'', zjistíme, že na počátku to byl zejména [[Acid House]]. Ten se ovšem ve Spojeném království více smísil s [[Garage]] House a výsledný zvuk byl de facto konjunkcí: [[dancefloor]]ové skladby obohacené o syrové elektronické zvuky (např. [[syntezátor]] [[Roland TB-303]]).

'''1991, 1992'''<br />
Jistý vliv na ''Rave'' ovšem měla i ostrovní [[Hip hop]]ová scéna: v roce 1989 vyšel singl ''£20 To Get In'' projektu ''Shut Up And Dance'', jenž zřejmě jako první přinesl nový fenomén, který naprosto změnil tvář nejen taneční hudby: místo pravidelného rytmu bicích automatů ([[Roland TR 808]], [[Roland TR 909]]) nahrávka přinesla [[samplování]]m zrychlený [[Hip hop]]ový [[breakbeat]]. Skutečnou horečku tohoto vlivu prodělal ''Rave'' až v roce 1992, kdy se tyto [[breakbeat]]ové nahrávky dále zrychlovaly (zhruba 135 - 155 [[BPM]]) a výsledný zvuk byl energičtější, v terminologii se někdy vypomáhalo adjektivem [[Hardcore]] (Rave). Basový [[syntezátor]] [[Roland TB-303]] se začal používat také k tvorbě hlubokého basového zvuku, producenti přejímali melodické motivy z [[Reggae]] a [[Dub]]u (včetně [[samplování]] starých [[Reggae]] nahrávek) a začaly se proto nově používat termíny (Ragga) [[Jungle]] a [[Drum and Bass]] s cílem co nejvýstižněji popsat nový styl.

'''1993,1994'''<br />
Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. ''Rave Parties'': masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (''Open Air''). Na ''Rave Parties'' byla velmi rozšířena konzumace drog, především [[Extáze]] (Ecstasy, Extacy, MDMA, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona [[Criminal Justice Act]], který vlastně celé hnutí navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo: jednak jako scéna [[Jungle]] a [[Drum and Bass]], zatímco druhá skupina producentů se přiklonila ke stylu [[Happy Hardcore]] resp. ''Happy Rave''. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z "viditelných" akcí zpět do [[underground]]u. Slovo ''Rave'' se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího [[Eurodance]] či [[Techno]]/[[Happy Hardcore]] scény. Nicméně tzv. ''Rave Parties'' se v té době rozšířily po celém světě (v různých podobách) a existuje dokumentace o hnutí z různých míst planety (kromě Evropy také [[USA]], [[Kanada]], [[Austrálie]], [[Jihoafrická republika]]. Po roce 1993 se tato scéna rozvětvila do několika stylů, proto se již výraz ''Rave'' nepoužívá, pro hudební díla z tohoto období (do 1993) se retrospektivně používá označení ''Oldskool Hardcore''.


'''Esenciální nahrávky'''<br />

----


*Shut Up And Dance - "£20 To Get In" (1989)<br />
*Shut Up And Dance - "£20 To Get In" (1989)<br />
Řádek 18: Řádek 39:
*Liquid - "Sweet Harmony" (1992)<br />
*Liquid - "Sweet Harmony" (1992)<br />
*Smart Es - "Sesame Street" (1992)<br />
*Smart Es - "Sesame Street" (1992)<br />
*The Prodigy - "Out Of Space (1992)<br />



'''Důležité labely:'''
'''Důležité labely'''<br />

----


*XL Recordings<br />
*XL Recordings<br />
*Suburban Base<br />
*Suburban Base<br />
*Moving Shadow<br />
*Moving Shadow<br />
*Reinforced Records<br />
*Kickin Records<br />
*Network<br />
*Network<br />
*Production House<br />
*Production House<br />


'''Doporučovaná alba'''<br />

----
*[[The Prodigy]] - Experience (1992 XL Recordings)<br />
*Altern 8 - Full On: Mask Hysteria (1992 Network)<br />
*(různí) - XL Recordings 3rd Chapter Retrospective (1995 XL Recordings)<br />
*(různí) - Classic Subbase (1997 Suburban Base)<br />


'''Externí odkazy'''<br />

----

[http://www.dnb.iwebs.cz/page1.htm Historie Drum and Bass]



[[Kategorie:Hudební terminologie]]
[[Kategorie:Hudební terminologie]]

Verze z 20. 8. 2007, 14:36

Rave je ambivalentní výraz z hudební terminologie. Místo vzniku tohoto undergroundového hnutí je Velká Británie, avšak častější význam charakterizuje hudební styl spojený s tímto hnutím.


Vznik


Začátek hnutí se datuje přibližně na konec 80. let 20. století. Tou dobou přiváželi američtí DJs nový hudební a taneční styl House Music a také Techno, resp. Acid House do Evropy, nejprve na Britské ostrovy, kde se v komunitě tanečníků ujal termín Rave (šílet, bouřit). Po Velké Británii začaly jezdit tzv. sound systemy, skupiny lidí vlastnící zvukovou aparaturu, mající své DJe i svou vlastní kulturu a komunitu.


Hudební vývoj


1989, 1990
Pokusíme-li se zmapovat hudební vývoj stylu Rave, zjistíme, že na počátku to byl zejména Acid House. Ten se ovšem ve Spojeném království více smísil s Garage House a výsledný zvuk byl de facto konjunkcí: dancefloorové skladby obohacené o syrové elektronické zvuky (např. syntezátor Roland TB-303).

1991, 1992
Jistý vliv na Rave ovšem měla i ostrovní Hip hopová scéna: v roce 1989 vyšel singl £20 To Get In projektu Shut Up And Dance, jenž zřejmě jako první přinesl nový fenomén, který naprosto změnil tvář nejen taneční hudby: místo pravidelného rytmu bicích automatů (Roland TR 808, Roland TR 909) nahrávka přinesla samplováním zrychlený Hip hopový breakbeat. Skutečnou horečku tohoto vlivu prodělal Rave až v roce 1992, kdy se tyto breakbeatové nahrávky dále zrychlovaly (zhruba 135 - 155 BPM) a výsledný zvuk byl energičtější, v terminologii se někdy vypomáhalo adjektivem Hardcore (Rave). Basový syntezátor Roland TB-303 se začal používat také k tvorbě hlubokého basového zvuku, producenti přejímali melodické motivy z Reggae a Dubu (včetně samplování starých Reggae nahrávek) a začaly se proto nově používat termíny (Ragga) Jungle a Drum and Bass s cílem co nejvýstižněji popsat nový styl.

1993,1994
Neoddělitelnou součástí hudební evoluce tohoto hudebního žánru byla i subkultura, která přinesla tzv. Rave Parties: masové akce, které se (v ilegalitě) konaly buď v opuštěných průmyslových objektech nebo pod širým nebem (Open Air). Na Rave Parties byla velmi rozšířena konzumace drog, především Extáze (Ecstasy, Extacy, MDMA, XTC, E apod.), to vedlo v roce 1993 britskou administrativu k přijetí zákona Criminal Justice Act, který vlastně celé hnutí navrátil zpět do klubů, kde se dále vyvíjelo: jednak jako scéna Jungle a Drum and Bass, zatímco druhá skupina producentů se přiklonila ke stylu Happy Hardcore resp. Happy Rave. Hudba se dále zrychlovala a byla tvrdší, konzumace drog neskončila a tak jediný zhodnotitelný efekt byl zřejmě jen přesun z "viditelných" akcí zpět do undergroundu. Slovo Rave se od té doby používalo zejména v Německu (příp. Nizozemí) k popisu tamější scény rychlejšího Eurodance či Techno/Happy Hardcore scény. Nicméně tzv. Rave Parties se v té době rozšířily po celém světě (v různých podobách) a existuje dokumentace o hnutí z různých míst planety (kromě Evropy také USA, Kanada, Austrálie, Jihoafrická republika. Po roce 1993 se tato scéna rozvětvila do několika stylů, proto se již výraz Rave nepoužívá, pro hudební díla z tohoto období (do 1993) se retrospektivně používá označení Oldskool Hardcore.


Esenciální nahrávky


  • Shut Up And Dance - "£20 To Get In" (1989)
  • Ragga Twins - "Spliffhead" (1990)
  • Blame - "Music Takes You" (1991)
  • SL2 - "DJs Take Control" (1991)
  • Rebel MC - "The Wickedest Sound" (1991)
  • The Prodigy - "Charly" (1991)
  • Altern 8 - Activ 8" (1991)
  • Phuture Assassins - Future Sound (1992)
  • Krome and Time - "This Sound Is For The Underground" (1992)
  • Liquid - "Sweet Harmony" (1992)
  • Smart Es - "Sesame Street" (1992)
  • The Prodigy - "Out Of Space (1992)


Důležité labely


  • XL Recordings
  • Suburban Base
  • Moving Shadow
  • Reinforced Records
  • Kickin Records
  • Network
  • Production House


Doporučovaná alba


  • The Prodigy - Experience (1992 XL Recordings)
  • Altern 8 - Full On: Mask Hysteria (1992 Network)
  • (různí) - XL Recordings 3rd Chapter Retrospective (1995 XL Recordings)
  • (různí) - Classic Subbase (1997 Suburban Base)


Externí odkazy


Historie Drum and Bass