Riskuj!: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m | země = {{Vlajka a název|Česko}}
Řádek 23: Řádek 23:
{{Portály|Televize}}
{{Portály|Televize}}


[[Kategorie:Televizní soutěže]]
[[Kategorie:České televizní soutěže]]
[[Kategorie:Televizní pořady TV Nova]]
[[Kategorie:Televizní pořady TV Nova]]

Verze z 7. 6. 2019, 19:50

Riskuj
Původní názevRisk a Riskuj!
Žánrsoutěžní pořad
RežiePetr Burian
Antonín Kopřiva
HrajíPavel Svoboda
Petr Svoboda
Jan Rosák
Petr Novotný
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Premiérové vysílání
StaniceTV Nova
Vysíláno1994 2006
Riskuj na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Risk (po roce 1997 Riskuj!) byla populární česká televizní soutěž, kterou vysílala TV Nova v letech 19942006 v podvečerních hodinách.

Princip

V pořadu si 3 soutěžící vybírají otázky z daných témat a s různou obtížností (vyjádřenou počtem bodů), např. Vojenská technika za 3 000. Za správnou odpověď se jim body přičítají, za špatnou odečítají. Po vyčerpání všech otázek v kategorii si mohou vybrat prémiovou otázku, za niž si při správné odpovědi mohou vzít body, nebo peníze (o které pak již nemohou přijít).

Soutěž má tři kola, v prvních dvou kolech vždy vypadne soutěžící s nejnižším počtem bodů. Ve druhém kole vybírají dva zbylí soutěžící z množiny otázek, které mohou být na jakékoli téma a jsou odlišeny pouze bodovým ohodnocením (1 000 až 70 000), které zhruba odpovídá jejich obtížnosti.

Poslední zbylý soutěžící si ve třetím kole vybírá z devíti polí tři otázky, na které postupně vsází libovolnou část svých bodů získaných v předcházejících kolech. Otázky jsou skryty za jmény měn, takže např. může vsadit 15 000 na Dolar. Později byly názvy měn nahrazeny čísly.

Na konci pořadu si vítězný soutěžící může vybrat, zda se zúčastní dalšího dílu soutěže, v tom případě získává polovinu vyhrané sumy a druhá se mu připočte v dalším díle do posledního kola, pokud do něj postoupí, nebo zda si vezme všechny peníze a dalšího dílu se nezúčastní.

Zajímavostí je, že ve hře jsou za některými otázkami ukryty tzv. „cihličky“, které slouží jako prvek štěstí ve hře — pokud soutěžící narazí na cihličku, automaticky získává odpovídající počet bodů.

Risk/Riskuj

V roce 1994 začala TV Nova vysílat pořad Risk, jednalo se o českou verzi amerického pořadu Jeopardy.Hlavní výhrou byl automobil Škoda Favorit. Moderovali ji Pavel Svoboda a pak herec Ivan Vyskočil. V roce 1997 však TV Nova odmítla dále platit distribuční poplatky s odůvodněním, že se pořad originálu Jeopardy natolik nepodobá. Změnila tedy název na Riskuj! a přesunula natáčení do nového studia, kde ho moderovali Jan Krasl a po něm Petr Svoboda. Princip zůstal stejný. V roce 1999 byl pořad znovu uveden v jiném kabátě, opět nové studio a nový moderátor Jan Rosák. V roce 2006 byl pořad ukončen.

Parodie

Pořad Risk byl parodován v pořadu Česká soda, kde jako moderátor vystoupil Petr Čtvrtníček a bylo použito archivních záběrů Ivana Vyskočila (v nesouvisející roli). Dále byl parodován v pořadu Tele Tele, a také Zdeňkem Izerem ve scénce Riskhuj.