Jiří Ornest: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vložení syna Matěje
Řádek 76: Řádek 76:
[[Kategorie:Čeští herci]]
[[Kategorie:Čeští herci]]
[[Kategorie:Čeští Židé]]
[[Kategorie:Čeští Židé]]
[[Kategorie:Držitelé Ceny Alfréda Radoka - osoby]]
[[Kategorie:Držitelé Ceny Alfréda Radoka osoby]]
[[Kategorie:Čeští překladatelé]]
[[Kategorie:Čeští překladatelé]]
[[Kategorie:Čeští divadelní režiséři]]
[[Kategorie:Čeští divadelní režiséři]]

Verze z 18. 5. 2019, 18:00

Jiří Ornest
NarozeníPraha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí9. dubna 2017 (ve věku 70 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Místo pohřbeníNový židovský hřbitov na Olšanech
Choť
Děti
Rodiče
Příbuzní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Ornest (27. září 1946 Praha9. dubna 2017 Praha[1]) byl český herec, režisér a překladatel, nositel ceny Alfréda Radoka z roku 1996.

Život

Pocházel ze známé české divadelnické rodiny, strýc Jiří Orten byl český básník, druhý strýc Zdeněk Ornest byl herec, jeho otec Ota Ornest divadelní režisér, také jeho matka Jarmila Smejkalová byla herečka.

Po studiích na pražské DAMU byl v letech 19681990 v angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana. Od roku 1990 působil v Divadle Na zábradlí. Po celý život se také věnoval různým formám alternativního divadla. Jednalo se o herce, který také rád vystupoval v satirických pořadech, v České televizi se například jednalo o recesisticko–satirický pořad Dvaadvacítka. Také hrál v seriálu Zázraky života.

V mnoha svých filmových rolích se do paměti diváků zapsal zejména coby představitel komunistického pohlavára v Hřebejkových Šakalích létech, jako chatař a oddaný hokejový fanoušek Ing. Pavelec ve filmu Mistři Marka Najbrta, či otec svérázné Markéty ve Vorlově Cestě z města. V Kachyňově snímku Hanele si rovněž zahrál roli otce, zchudlého ortodoxního Žida, který nechce dceři dovolit sňatek se zámožným mužem – odpadlíkem od víry.

Filmografie (výběr)

Rozhlasové role

Odkazy

Reference

  1. ČTK. Ve věku 70 let zemřel herec a režisér Jiří Ornest. Lidovky.cz [online]. 2017-04-09 [cit. 2017-04-09]. Dostupné online. 
  2. Hry postupující do užšího výběru a soutěžící o Cenu Prix Bohemia Radio 2006 v kategorii "Rozhlasová inscenace pro dospělého posluchače". [online]. Český rozhlas [cit. 2017-06-17]. Dostupné online. 

Literatura

Externí odkazy