Polysacharidy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 15484606 uživatele 78.108.155.9 (diskuse) zrušena
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:
Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''.
Pokud se [[molekula]] polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o ''homopolysacharid''. V opačném případě hovoříme o ''heteropolysacharidech''.


Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''.
Polysacharidy lze popsat obecným vzorcem C<sub>n</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>n−1</sub>, proto se dříve nazývaly ''karbohydráty''.


V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]], [[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]].
V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří [[škrob]], [[glykogen]], [[celulóza]], [[chitin]].

Verze z 16. 5. 2019, 11:59

Polysacharidy jsou polymerní sacharidy. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidovou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť, proto je jejich označování za cukry nepřesné.

Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homopolysacharid. V opačném případě hovoříme o heteropolysacharidech.

Polysacharidy lze popsat obecným vzorcem Cn(H2O)n−1, proto se dříve nazývaly karbohydráty.

V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří škrob, glykogen, celulóza, chitin.

Škrob

Škrob je nejdůležitějším produktem metabolismu rostlin. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Škrob se skládá z amylózy a amylopektinu. Obě části škrobu jsou složeny z glukózových jednotek spojených α(1-4)-vazbou. Amylosa je lineární polymer, který obsahuje několik set glukózových jednotek. Amylopektin tvoří rozvětvené molekuly, které obsahují několik tisíc glukózových jednotek. Větve jsou navázány na hlavní řetězec alfa (1-6) vazbou. Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže, pšenice a kukuřice. Tvoří koloidní roztoky. Průmyslově se získává z brambor a obilovin. Dokazuje se Lugolovým roztokem (jodKI), který se zbarví modře. Kyselou hydrolýzou vzniká glukóza, enzymatickou maltóza.

Glykogen

Glykogen je rezervní látkou u živočichů. Jeho struktura je podobná struktuře amylopektinu, ale více větvená. Je rozpustný ve vodě. Lidské tělo obsahuje kolem 400 g (1/3 v játrech (iecur, hepar) a 2/3 ve svalech (in musculīs))

Celulóza

Celulóza tvoří větší část rostlinné tkáně a je jednou z hlavních složek dřeva (společně s ligninem). Je tvořena glukózovými jednotkami, spojenými β-vazbou. Člověk a ostatní živočichové nedokážou celulózu metabolizovat, protože nemají příslušné enzymy. Zvířata, která se živí rostlinou stravou, mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit.

Chitin

Tvoří exosklelet členovců (Arthropoda), buněčnou stěnu hub (Fungi) a řas (Algea). Jeho struktura byla popsána v roce 1930 švýcarským biochemikem Albertem Hofmannem.

Heparin

Je antikoagulans, látka zabraňující srážení krve (hemostáze) tím, že inhibuje přeměnu protrombinu na trombin.

Inulin

U hvězdnicovitých (Asteraceae) nahrazuje škrob jako zásobní látku.

Související články