Tatarský biftek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Cat-a-lot: přesunuto do Pokrmy z masa
Řádek 29: Řádek 29:
{{Portály|Gastronomie}}
{{Portály|Gastronomie}}


[[Kategorie:Pokrmy]]
[[Kategorie:Pokrmy z masa]]
[[Kategorie:Česká kuchyně]]
[[Kategorie:Česká kuchyně]]

Verze z 13. 5. 2019, 19:44

Tatarský biftek
Základní informace
Místo původuFrancie a Franská říše
Složení
hovězí maso, vejce a koňské maso
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tatarský biftek „a la chef“ s topinkou

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Podává se společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem a všechny ingredience se smíchají.

Přesné složení tatarského bifteku se různí nejen dle země, ale také dle každého strávníka. Mimo Česko se lze setkat s dalšími ochucovadly jako například s ančovičkami, kaparami, tabaskem, koňakem nebo nakládanými okurkami.

V Česku se tatarský biftek podává zpravidla na topince potřené česnekem. V jiných zemích se podává mimo jiné na světlém toastovém chlebu nebo smørrebrødu. V Belgii se tradičně k tatarskému bifteku podávají smažené bramborové hranolky. Tatarský biftek může být připraven „a la chef“, tedy dle chuti šéfkuchaře, nebo jsou všechny ingredience podávány spolu s masem a míchání provádí samotný strávník.

Variace

Korejský tatarský biftek z koňského masa
Smørrebrød s tatarským biftekem

Obdobami tatarského bifteku z hovězího masa jsou například tatarák ze pštrosího masa, rybího masa (z tuňáka, lososa či kapra) nebo vegetariánský rajčatový tatarák (na jemno nakrájená rajská, bazalka, olivový olej, cibule a citronová šťáva).

Riziko onemocnění

Protože se jedná o tepelně neupravené maso a vejce, existuje riziko přenosu některých parazitárních onemocnění, jako je trichinelóza, cysticerkóza nebo echinokokóza.

Související články

Externí odkazy