Transkei: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta14)
Řádek 36: Řádek 36:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}
* [http://libri.cz/databaze/staty/podlist.php?id=549 Databáze států na libri.cz]
* [https://web.archive.org/web/20110612062404/http://www.libri.cz/databaze/staty/podlist.php?id=549 Databáze států na libri.cz]
* [http://www.lib.utexas.edu/maps/africa/south_african_homelands.gif Mapy na lib.utexas.edu]
* [http://www.lib.utexas.edu/maps/africa/south_african_homelands.gif Mapy na lib.utexas.edu]
* [http://www.saps.gov.za/saps_profile/amalga.htm saps.gov.za]
* [http://www.saps.gov.za/saps_profile/amalga.htm saps.gov.za]

Verze z 6. 4. 2019, 13:55

Šablona:Infobox zaniklý stát Republika Transkei byl loutkový stát na jihu Afriky, který vznikl v důsledku politiky apartheidu a existoval v letech 19761994. Měl rozlohu 41 000 km², v roce 1992 v něm žilo 4 780 000 obyvatel. Hlavním městem byla Umtata.

Název Transkei označuje část Kapska na východ od řeky Great Kei River, kde žijí převážně Xhosové. V roce 1959 zde vytvořila jihoafrická vláda bantustan pro domorodé obyvatelstvo, který získal roku 1963 vnitřní samosprávu a 26. října 1976 plnou nezávislost. Tu ale nikdo kromě JAR neuznal (Lesotho odmítlo navázat s Transkei diplomatické styky, i když se ho k tomu Jihoafričané snažili donutit hospodářskou blokádou). Záměrem bylo vytlačit černochy z atraktivnějších oblastí a soustředit je ve formálně nezávislých státečcích, které však byly ekonomicky i politicky plně závislé na bělošské vládě v Pretorii. Transkei byla z deseti bantustanů nejstarší a nejlidnatější. Africký národní kongres zřizování bantustanů kritizoval jako nástroj diskriminace původních obyvatel.

Topografická mapa Republiky Transkei

Transkei byla chudá země, hlavním zdrojem příjmů byly platy transkeiských občanů pracujících v Jihoafrické republice. Platidlem byl jihoafrický rand. Ačkoli oficiálně existovalo více stran, všechnu moc držela Transkei National Independence Party. Samovládcem byl Kaiser Matanzima, po vojenském převratu v roce 1986 ho vystřídal Bantu Holomiza. V roce 1994 byl v důsledku pádu apartheidního režimu bantustan Transkei zrušen a stal se součástí provincie Východní Kapsko.

Externí odkazy