Šachta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění a zpřesnnění textu
úprava textu
Řádek 6: Řádek 6:
* k umožnění průchodu nějaké látky či nějakého cizího předmětu skrz něj (např. pro průchod plynů [[ventilace|ventilační šachtou]] či průchod [[spaliny|spalin]] [[komín]]ovou šachtou apod.)
* k umožnění průchodu nějaké látky či nějakého cizího předmětu skrz něj (např. pro průchod plynů [[ventilace|ventilační šachtou]] či průchod [[spaliny|spalin]] [[komín]]ovou šachtou apod.)


V běžné hovorové a slangové mluvě je termín šachta velmi často používán coby [[synonymum]] pro termín hlubinný [[důl]] - zde myšleno celý důl kompletně, neboť šachta bývá z praktického hlediska bezpochyby jeho nejdůležitější částí. Samotný hlubinný důl ale mívá obvykle hnedle několik samostatných šachet, které také bývají označovány slovem ''jáma''.
V běžné hovorové a slangové mluvě je termín šachta velmi často používán coby [[synonymum]] pro (nejčastěji hlubinný) [[důl]] - zde myšleno celý důl kompletně, neboť šachta bývá z praktického hlediska bezpochyby jeho nejdůležitější částí. Samotný hlubinný důl ale mívá obvykle hnedle několik samostatných navzájem propojených šachet, které také bývají označovány slovem ''jáma''.

Odvozeným slovem od slova šachta je i podobný technický termín ''šachtice''.


{{pahýl}}
{{pahýl}}

Verze z 9. 8. 2007, 16:44

Obecným technickým termínem Šachta bývá obvykle označován dutý prostor v nějakém větším technickém zařízení (často se jedná o prostor protáhlého tvaru ve svislém směru). Jedná se obvykle o prostor, který slouží :

  • pro montáž (uchycení) nějakého jiného dílčího technického celku téhož zařízení
  • pro prosté uložení jiné součásti téhož zařízení bez uchycení
  • k uložení zpracovávaného materiálu či suroviny apod.
  • pro svislý pojezd pracovní části stroje (např. výtahová šachta)
  • k umožnění průchodu nějaké látky či nějakého cizího předmětu skrz něj (např. pro průchod plynů ventilační šachtou či průchod spalin komínovou šachtou apod.)

V běžné hovorové a slangové mluvě je termín šachta velmi často používán coby synonymum pro (nejčastěji hlubinný) důl - zde myšleno celý důl kompletně, neboť šachta bývá z praktického hlediska bezpochyby jeho nejdůležitější částí. Samotný hlubinný důl ale mívá obvykle hnedle několik samostatných navzájem propojených šachet, které také bývají označovány slovem jáma.

Odvozeným slovem od slova šachta je i podobný technický termín šachtice.