Úpolový sport: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 26: Řádek 26:
#Sebeobrana beze zbraně – [[aikido]], [[džudžucu]]
#Sebeobrana beze zbraně – [[aikido]], [[džudžucu]]


== Reference ==
== Odkazy ==
=== Reference ===
* Reguli Z., Úpolové sporty, 2005 – dostupné [https://is.muni.cz/el/1451/podzim2011/bk1074/um/upoly.pdf online (pdf)]
* Reguli Z., Úpolové sporty, 2005 – dostupné [https://is.muni.cz/el/1451/podzim2011/bk1074/um/upoly.pdf online (pdf)]

=== Související stránky ===
* [[Bojové umění]]


[[Kategorie:Úpolové sporty]]
[[Kategorie:Úpolové sporty]]

Verze z 27. 2. 2019, 18:53

Úpolový sport nebo zkráceně úpol nebo moderně bojový sport je tělesné aktivita, při kterém dochází ke kontaktu s protivníkem. V přímém kontaktu se usiluje o překonání soupeřova odporu nebo o jeho přemožení. Konfliktní situace řeší sebeobrana.

Definice

Základní podstatou úpolů je simulace skutečného boje pomocí předem určených pravidel. Úpoly rozvíjejí mimo tělesných funkcí ve velkém především anticipaci a schopnost psychicky snášet bolestivé pocity z úderů nebo submisí (páčení, škrcení apod.). Úpolové sporty připravují v maximální míře jedince pro profese vojáků a policitů nebo v současné době profesionálních zápasníků, hokejistů, ragbystů apod. sportů kde je pravidly povolen tvrdý tělesný kontakt.

Původ

Úpoly vznikaly v různých podobách od dávných dob jako příprava na válku. Po příchodu střelných zbraní ve středověku byl znatelný úbytek, který v Evropě vedl až k zániku původních znalostí.

Nejpočetnější a nejpropracovanější jsou úpoly z dálného východu z důvodů udržení a rozvoje znalostí prakticky do konce 19. století.

Dělení

  • Základní úpoly – průprava pro úpolové sporty např. přetahování lanem
  • Úpolové sporty – jsou vymezená pravidly a pravidelně se v nich konají mistrovské soutěže (mistrovství kraje, mistrovství republiky, mistrovství světa apod.)
  • Sebeobrana a bojové akce úpolového charakteru – tvoří součást výcviku zvláštních jednotek všech armád světa a bezpečnostních složek

Úpolové sporty

  1. Sporty s užitím zejména úderů na určitou část těla – britský box, francouzský box, karate ("japonský" box), kickboxing (full-contact, semi-contact), thajský box, ju-jitsu (bojové), sambo (bojové), čínský box (wušu), taekwondo, mixed martial arts, K-1 atd.
  2. Sporty s užitím chvatů a znehybnění – olympijský zápas (zápas ve volném stylu, zápas řecko-římský), judo (japonský zápas), sambo (zápas), ju-jitsu (ne-waza), grappling, sumó, kuraš, belt wrestling, tradiční zápas (schwingen, sirum, turecký zápas, íránský zápas, mongolský zápas...) atd.
  3. Sporty s užitím zbraní – šerm (sportovní), kendó

Sebeobrana

  1. Sebeobrana s užitím zbraní bodných a sečných – džudžucu
  2. Sebeobrana s užitím tyčí různých délek
  3. Sebeobrana s užitím mlatů
  4. Sebeobrana s užitím náhodně získaných předmětů
  5. Sebeobrana beze zbraně – aikido, džudžucu

Odkazy

Reference

  • Reguli Z., Úpolové sporty, 2005 – dostupné online (pdf)

Související stránky