Reggaeton: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Přidán obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 11: Řádek 11:
| jiná témata =
| jiná témata =
}}
}}
'''Reggaeton''' (ve španělštině známý také jako '''reggaetón''') je hudební styl pocházející z [[Portoriko|Portorika]]. Za jeho předchůdce je považován ''reggae en español'' původem z Panamy. Reggaeton mísí prvky [[reggae]] a [[dancehall]] se styly typickými pro Latinskou Ameriku, jako jsou bomba, plena, salsa, merengue, latin pop, cumbia a bachata, stejně jako hip hop, R&B a electronicu. Má specifický rytmus a beat, označovaný jako "Dem Bow". Tento hudební žánr je nejvíce spjat s Portorikem, kde se proslavil a kde působí největší reggaetonová komunita. Největší rozmach zaznamenal v roce 2004, kdy výrazněji pronikl do Spojených států a do Evropy, kde se záhy stal velmi populární. Zde asi každý pamatuje hit Daddy Yankeeho – Gasolina (Benzín).
'''Reggaeton''' (ve španělštině známý také jako '''reggaetón''') je hudební styl pocházející z [[Portoriko|Portorika]]. Za jeho předchůdce je považován ''reggae en español'' původem z Panamy. Reggaeton mísí prvky [[reggae]] a [[dancehall]] se styly typickými pro Latinskou Ameriku, jako jsou bomba, plena, salsa, merengue, latin pop, cumbia a bachata, stejně jako hip hop, R&B a electronicu. Má specifický rytmus a beat, označovaný jako "Dem Bow". Tento hudební žánr je nejvíce spjat s Portorikem, kde se proslavil a kde působí největší reggaetonová komunita. Největší rozmach zaznamenal v roce 2004, kdy výrazněji pronikl do Spojených států a do Evropy, kde se záhy stal velmi populární. Zde asi každý pamatuje hit Daddy Yankeeho – Gasolina (Benzín).Nejznámější Česká píseň je dakujem dobře od známého tvůrce bokiho

== Dělení ==
== Dělení ==
Reggaeton má specifické hudební rysy, které jsou pro něj charakteristické. Můžeme zmínit výrazný bubnový podtext, jenž má pravidelný rytmus. Typické jsou i krátké pauzy a zpívané pasáže skoro bez doprovodu. Samozřejmě všechny písně neobsahují stejné prvky, a proto by se dal reggaeton blíže specifikovat jako:
Reggaeton má specifické hudební rysy, které jsou pro něj charakteristické. Můžeme zmínit výrazný bubnový podtext, jenž má pravidelný rytmus. Typické jsou i krátké pauzy a zpívané pasáže skoro bez doprovodu. Samozřejmě všechny písně neobsahují stejné prvky, a proto by se dal reggaeton blíže specifikovat jako:

Verze z 14. 1. 2019, 07:54

Reggaeton
Původ ve stylechDancehall - Rap - Ragga Jungle - Reggae en Español - Reggae- Hip Hop - Latinskoamerická hudba
Kulturní pozadípřelom 70. a 80. let Panama, konec 80. let Portoriko
Typické nástrojeDem Bow (rytmus) - Sampler - Basa - Syntezátor - Bicí automat
Všeobecná popularitaod poloviny 90. let v Portoriku, celosvětově cca od roku 2004.
Podstyly
Bachateo - Salsaton - Malianteo - Cubaton - Romantikeo - Cumbiaton - Alternative reggaeton - Electroflow
Regionální scény
Portoriko - Dominikánská republika - Panama - Kuba - Honduras - Kolumbie - Venezuela - USA - Španělsko - Japonsko - Itálie - Mexiko - Chile

Reggaeton (ve španělštině známý také jako reggaetón) je hudební styl pocházející z Portorika. Za jeho předchůdce je považován reggae en español původem z Panamy. Reggaeton mísí prvky reggae a dancehall se styly typickými pro Latinskou Ameriku, jako jsou bomba, plena, salsa, merengue, latin pop, cumbia a bachata, stejně jako hip hop, R&B a electronicu. Má specifický rytmus a beat, označovaný jako "Dem Bow". Tento hudební žánr je nejvíce spjat s Portorikem, kde se proslavil a kde působí největší reggaetonová komunita. Největší rozmach zaznamenal v roce 2004, kdy výrazněji pronikl do Spojených států a do Evropy, kde se záhy stal velmi populární. Zde asi každý pamatuje hit Daddy Yankeeho – Gasolina (Benzín).Nejznámější Česká píseň je dakujem dobře od známého tvůrce bokiho

Dělení

Reggaeton má specifické hudební rysy, které jsou pro něj charakteristické. Můžeme zmínit výrazný bubnový podtext, jenž má pravidelný rytmus. Typické jsou i krátké pauzy a zpívané pasáže skoro bez doprovodu. Samozřejmě všechny písně neobsahují stejné prvky, a proto by se dal reggaeton blíže specifikovat jako:

a) "dark reggaeton" ("temný reggaeton") – používá "temné" pozadí s výraznými bubny (beaty); častá jsou zvolání podobná těm, která používá rap; má blíže pak právě k němu a stylům jako hip hop a R&B.

b) "soft reggaeton" ("měkký reggaton") – charakteristické jsou pro něj zpívané pasáže; hudební doprovod není tak tísněný, striktní; stylově se pak blíží k rumbě, bachatě a POPu.

c) reggaeton gitano - tento styl se vyznačuje kombinací prvků reggaetonu a stylu romane gila (romská hudba) z Latinské Ameriky, který je trochu odlišný od toho evropského. Jedná se tak o mix bubnů a stylu, který používají například Gipsy Kings.

d) reggeton romantico – svým stylem se blíží bachatě, rumbě. Tvoří základní prvek pro styly jako je bachaton, rumbaton, cumbiaton nebo například salsaton. Zde se vytváří mix obou hudebních stylů.

e) reggaeton clásico – řadíme jej do středního vývojového období. Jedním z hlavních představitelů je Don Omar. Vyznačuje se jednotvárným beatovým podtextem, který doplňují pravidelné zpívané sloky.

f) reggaeton antiguo – je spjat s reggaetonem clásico. Jedná se spíše o charakteristiku prvních vznikajících zpěváků. Rytmicky je opět pravidelný s pravidelnými beaty, pauzami i zpívanými pasážemi.

g) reggaeton house – v dnešní době se rytmický podtext reggaetonu a jeho pravidelné sestavení beatů používá v řadě moderních hudebních stylů. Jedná se například o doplňující část nebo i o celý podtext. Mluvíme například o R&B, POPu, ale i třeba house. Právě ve spojení s elektro housem vzniká nový styl – moombahton. Dále jsou také v oblibě různé mixu elektro housu a reggaetonu. Reggaeton je přetvářen na původní styl house s opakovanými výraznými pasážemi, ovšem s elektro >nástroji<. Typičtí jsou dýdžejové jako například DJ TAO, DJ YAYO, DJ Peligro.

h) reggaeton dancehalldancehall je obecně příbuzný styl reggaetonu. Bývá za něj také často zaměňován. Je oblíbený jako taneční hudba a často se vytváření mixy právě těchto dvou stylů pro taneční sestavy. Reggaeton zde tvoří rychlejší beatový podtext a dancehall nadstavbu.

i) reggaeton instrumentala – vyznačuje se pouze tím, že se jedná o instrumentální skladby, ve kterých dominují pravidelné, pro reggaeton charakteristické beaty.

j) reggaeton latin-oriental – tento styl navazuje na reggeton instrumentala. Jakýsi "výtažek" z jeho hudebního základu je vložen například do arabských písní v kombinaci s typickými orientálními nástroji. Dále slouží jako základ pro rumunské skladby, které jsou označovány (zatím nevím proč) jako "kuchek". Například Florin Dragusin. Všeobecně lze říci, že i některé rumunské styly jsou příbuzné reggaetonu – zde můžeme uvést například Florin Salam. V neposlední řadě také vznikají kombinace s indickou hudbou.

k) reggaeton lento – tento styl je posledním a nejnovějším. V překladu "pomalý" s sebou nese lehký popový základ, který je zvýrazněn tuhým beatovým podtextem. Za interprety tohoto stylu můžeme označit téměř celou moderní Latina scénu, např. Maluma, Shakira, J Balvin, Álvaro Soler, Faruko, Ozuna a další dnešní producenti reggaetonu.

Nejvýznamnější tvůrci a zakladatelé