Malý velký muž: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pl:Mały Wielki Człowiek
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: es:Pequeño gran hombre
Řádek 23: Řádek 23:
[[de:Little Big Man (Film)]]
[[de:Little Big Man (Film)]]
[[en:Little Big Man]]
[[en:Little Big Man]]
[[es:Pequeño gran hombre]]
[[fr:Little Big Man]]
[[fr:Little Big Man]]
[[pl:Mały Wielki Człowiek]]
[[pl:Mały Wielki Człowiek]]

Verze z 29. 7. 2007, 12:19

Šablona:Upravit - film Malý velký muž (The Little big man) režie: Arthur Penn (též filmy Bonnie a Clyde, The Missoury Breaks) hrají: Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George 140 minut, 1970

Snímek je rámován vyprávěním přestárlého Jacka Crabba, který prošel bouřlivými dějinami Divokého západu, byl u několika klíčových historických událostí, včetně bitvy u Little Big Hornu, kde padl slavný generál George A. Custer, a setkal se s významnými postavami (Divoký Bill Hickok, Buffalo Bill atd.). Stanul uprostřed války bílých přistěhovalců a Indiánů, kdy neustále přebíhal z jedné strany na druhou, chvíli byl Indiánem, chvíli bělochem.

Demýtizace westernu

Film Malý velký muž se řadí do žánru westernu, subžánru antiwesternu, který začal bujet se snímky Sergieho Leoneho (spaghetti-western) a s americkou novou vlnou. Antiwestern je výsledek tzv. demýtizace westernu, která si kladla za cíl, plně v duchu doby, napravit idealizovaný svět Divokého západu na správnou míru. Už bylo dost Johna Waynea a jeho super-kladných hrdinů a záporáků, kteří vždy hráli podle předem daných pravidel. Bylo na čase ukázat Divký západ takový, jaký byl: drsný a bez pravidel. Na konci šedesátých let se v americkém filmu začínají objevovat prvky naturalismu, nestandardní osnova vyprávění a tzv. antihrdinové (tzn. v hlavní roli jsou postavy, s nimiž divák sympatizuje, ovšem z morálního hlediska jsou odsouzeníhodné např. lupiči, trestanci ap.). To vše se dostává i do westernu.

Malý velký muž je jakýmsi manifestem antiwesternu. Vše, co bylo v klasickém westernu nutností, se zde porušuje. Indiáni už nevystupují jako zosobněné zlo, naopak, mnozí jsou velmi přátelští (nápadná podobnost v oblékání a chování s generací hippies), střílí se do zad, vojáci kavalerie bez milosti střílejí ženy i děti a velký hrdina generál Custer je zde prezentován jako arogantní egocentrický šílenec (kterým pravděpodobně i byl).

Režisér Arthur Penn zde bravurně kombinuje humor s maximálně dramatickými prvky, což je pro jeho tvorbu typické. Zasmějeme se prvnímu setkání Jacka s Divokým Billem Hickcokem, abychom o několik desítek minut později trnuli hrůzou z děsivé scény přepadení zimního indiánského útočiště kavalérií generála Custera, při němž Jack přijde o ženu a děti. Vypráví silný příběh, od něhož nelze odtrhnout oči. Používá životopisný styl, který v roce 1995 využil i Robert Zemeckis pro Forresta Gumpa, jenž je Malému velkému muži velmi podobný.