Silbury Hill: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava formátu
Řádek 56: Řádek 56:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{commonscat}}
* https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/silbury-hill/history/ {{en}}
* https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/silbury-hill/history/ {{en}}



Verze z 15. 12. 2018, 15:13

Silbury Hill
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Anglie, hrabství Wiltshire
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, ii, iii
Odkaz373-002 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1986 (10. zasedání)
Rejstřík památek1008445

Silbury Hill, v Evropě největší prehistorický pahorek vzniklý lidskou rukou, leží v severní části anglického hrabství Wiltshire, zhruba 10 km od města Marlborough. Velikostí je srovnatelný s menšími egyptskými pyramidamiGíze. Spolu se Stonehenge a několika dalšími neolitickými památkami kolem vesnice Avebury byl v roce 1986 zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO[1]. O jeho původním účelu se stále diskutuje.[2]

Poloha

Silbury Hill leží v údolí Kennet Valley, poblíž pramene řeky Kennet, přítoku Temže; souřadnice 51°24′56″ s.š.,1°51′27″ z.d.[3], nedaleko silnice A4 mezi městy Marlborough a Caine.

A4 míjí Silbury Hill

Na jih od pahorku vedla cesta, kterou tam postavili Římané; vykopávky v roce 1867 ukázaly, že k němu mířila a vyhnula se mu jen díky ostré zatáčce, což je pokládáno za důkaz, že tam pahorek byl dříve a v krajině představoval orientační bod.[4]

Silbury Hill, pohled z výšky

Popis

Pahorek se nad okolní terén zvedá do výše 40 m. Má tvar pravidelného komolého kužele a jeho základna o průměru 167 m pokrývá plochu 2,1 hektaru.[5] Umělecká rekonstrukce ukazuje jednu z etap vývoje: předpokládanou podobu před rokem 2350 př. n. l. a po něm.

Silbury Hill před rokem 2350 př. n. l. a po něm

Stopy na vrcholu svědčí o tom, že nynější plošina na vrcholu o průměru 30 m vznikla značně později, až ve středověku, kvůli jakési stavbě pravděpodobně obranného charakteru.

Stáří

Byl postaven kolem roku 2400 před naším letopočtem, v několika etapách, a je dokladem vynikajících schopností a dovedností tehdejších stavitelů. Na štěrkový základ použili střídavě křídu a hlínu z bezprostředního okolí, včetně materiálu z příkopu, jímž pahorek obehnali; celkem je ho zde nakupeno půl milionu tun[6].

Profesor Richard Atkinson, který pracoval na této lokalitě v letech 1968 až 1970, objevil mimo jiné pozůstatky okřídlených mravenců, podle nichž určil, že se stavbou pahorku se začalo v srpnu. Jeho datování pomocí C14 už neopovídá dnešním požadavkům, ale podle jeho názoru se Silbury Hill začal stavět někdy okolo roku 2750 př. n. l.[7]

Účel stavby

Přes vykopávky v posledních staletích zůstává účel stavby předmětem debat. Pahorek bývá pokládán za mohylu, uměle navršený násep z kamene a/nebo hlíny, obvykle nad jedním nebo více hroby. Legenda o tom, že pod pahorkem je pohřben král Sil, jehož zlatá socha tam sedí na zlatém koni, se však nepotvrdila.

Místní legenda vznik kopce vykládá příhodou s ďáblem; nesl si pytel hlíny, kterou chtěl zasypat obyvatele blízkého města Marlborough, ale kněží z Avebury ho zastavili a hlínu zde upustil.

Artefakty

Prehistorických artefaktů bylo na tomto místě objeveno málo; pahorek tvoří především hlína, ale v ní jsou například také pazourky, kameny z pískovce, mech, štěrk, jmelí, parohy či volské kosti. Nálezy vytvořené lidmi pocházejí z doby, kdy zde žili Římané, a ze středověku.

Rostlinstvo

Pahorek je porostlý cennými travami, zejména se uvádí sveřep vzpřímený a ovsík vyvýšený. V hojném počtu se na něm vyskytuje nezelená, parazitická bylina záraza vyšší. I proto byla tato lokalita o rozloze více než dva hektary v roce 1965 označena za místo zvláštního vědeckého zájmu (Site of Special Scientific Interest). Její jedinečnost spočívá v tom, že svahy kopce skloněné ve stejném úhlu na všechny strany umožňují porovnávat, co, kde a jak na nich za daných podmínek roste.

Travní porost

Silbury Hill a Václav Cílek

Václav Cílek tamější kraj (řečeno jeho slovy “kraj Stonehenge se Silbury Hill, s pravěkými mohylami a kamennými kruhy”), řadí mezi tzv. krajiny posvátné. Tím pojmem označuje specifický typ krajiny, která má určitý transcendentní význam a působí na nás duchovně. Obvykle se vyznačuje výraznými krajinnými a vegetačními prvky; dojem z nich je umocňován kontrasty s antropogenními objekty, například s archeologickými ruinami. K posvátné krajině patří i legendy a jména jejich hrdinů.[8]

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Silbury Hill na anglické Wikipedii.

  1. whc.unesco.org Dostupné online.
  2. HUMPHREY, Caroline; VITEBSKY, Piers. Posvátné stavby. Praha: Knižní klub, Práh, 1998. ISBN 80-85809-85-0. S. 84–87. 
  3. whc.unesco.org (anglicky)
  4. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Silbury_Hill#cite_ref-26 (anglicky).
  5. [R.J.C.] The Date of Silbury Hill. [[1]] [online]. 2015-01-02 [cit. 2018-12-13]. [doi:10.1017/S0003598X00107586 Dostupné online]. ISSN 1745-1744. (anglicky)
  6. https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/silbury-hill/history/
  7. BURL, Aubrey. Prehistoric Avebury, 1979. S. 129 (anglicky)
  8. CÍLEK, Václav. Posvátná krajina. Eseje o místech, silách a dracích. Praha : Malvern, 2014, s. 15-19, 178 s. ISBN 978-80-87580-72-1

Externí odkazy