Lipofilie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 15 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q898401)
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Lipofilie''' je chemická vlastnost látek a znamená rozpustnost v [[Tuky|tucích]]. Opačná vlastnost, tedy nerozpustnost v tucích, se označuje jako [[lipofobie]].
'''Lipofilie''' je chemická vlastnost látek a znamená rozpustnost v [[Tuky|tucích]]. patrí sem vitamíny A,D,E,K.Opačná vlastnost, tedy nerozpustnost v tucích, se označuje jako [[lipofobie]].


Někdy může být pojem lipofilie zaměněn za pojem [[hydrofobie]] (nerozpustnost látky ve [[voda|vodě]]), ale nejedná se o totéž, neboť například [[silikony]] jsou hydrofobní, ale nejsou lipofilní.
Někdy může být pojem lipofilie zaměněn za pojem [[hydrofobie]] ,VITAMÍNY C,B KOMPEX,H (nerozpustnost látky ve [[voda|vodě]]), ale nejedná se o totéž, neboť například [[silikony]] jsou hydrofobní, ale nejsou lipofilní.


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 4. 12. 2018, 16:52

Lipofilie je chemická vlastnost látek a znamená rozpustnost v tucích. patrí sem vitamíny A,D,E,K.Opačná vlastnost, tedy nerozpustnost v tucích, se označuje jako lipofobie.

Někdy může být pojem lipofilie zaměněn za pojem hydrofobie ,VITAMÍNY C,B KOMPEX,H (nerozpustnost látky ve vodě), ale nejedná se o totéž, neboť například silikony jsou hydrofobní, ale nejsou lipofilní.