Plavání (sport): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: školní IP editace z Vizuálního editoru
Bez shrnutí editace
značka: školní IP
Řádek 22: Řádek 22:
== Plavecké bazény ==
== Plavecké bazény ==
{{Viz též|Plavecký bazén}}
{{Viz též|Plavecký bazén}}
Existují tři druhy bazénů, ve kterých se závodí a to dva krátké bazény (25yd a 25m) a dlouhý bazén (50m). Plavání na krátkém bazénu je rychlejší přibližně o 1 sekundu na každých 50m díky obrátce. [[Mistrovství světa v plavání]] a [[Mistrovství Evropy v plavání]] se pořádá na obou metrových bazénech. Na [[yard]]ovém bazénu se závodí zejména v [[Spojené státy americké|USA]]. [[Letní olympijské hry]] se pořádají pouze na dlouhém bazénu. Od toho také vzniklo označení [[Olympijský bazén]]. V současnosti je tímto termínem označován bazén o rozměrech 50mx25mx2,5m, který má deset plaveckých drah. A smrdí mi chlórem a se mi s toho hlava jaksi motá xd. -_- A já mám z něj vaginální suchost.
Existují tři druhy bazénů, ve kterých se závodí a to dva krátké bazény (25yd a 25m) a dlouhý bazén (50m). Plavání na krátkém bazénu je rychlejší přibližně o 1 sekundu na každých 50m díky obrátce. [[Mistrovství světa v plavání]] a [[Mistrovství Evropy v plavání]] se pořádá na obou metrových bazénech. Na [[yard]]ovém bazénu se závodí zejména v [[Spojené státy americké|USA]]. [[Letní olympijské hry]] se pořádají pouze na dlouhém bazénu. Od toho také vzniklo označení [[Olympijský bazén]]. V současnosti je tímto termínem označován bazén o rozměrech 50mx25mx2,5m, který má deset plaveckých drah. A smrdí mi chlórem a se mi s toho hlava jaksi motá xd. -_- A já mám z něj anální suchost.


== Dálkové plavání ==
== Dálkové plavání ==

Verze z 16. 11. 2018, 12:17

Plavání je sport řízený Mezinárodní plaveckou federací (FINA) a je jedním z plaveckých sportů. Dalšími plaveckými sporty jsou dálkové plavání, synchronizované plavání, skoky do vody a vodní pólo.

Historie plavání

Počátky plavání sahají až do prehistorické doby. Avšak závodní plavání začalo být v Evropě populární až kolem roku 1800 a to pouze ve stylu zvaném prsa. Kraul, neboli volný způsob, byl představen až v roce 1873 Johnem Arthurem Trudgenem, který ho okopíroval od amerických Indiánů. Závodní plavání není založeno jen na fyzické síle, ale současně i na technice, která tvoří cca 50% rychlosti plavce.[zdroj?]

V roce 1896 se plavání poprvé objevilo na letních olympijských hrách v Aténách. V roce 1904 byl plavecký způsob prsa zařazen jako olympijská disciplína. Delfín, neboli motýl byl představen poprvé jako varianta způsobu prsa, ale v roce 1952 byl tento způsob uznán za samostatný.

Závodní tratě jednotlivců

Tratě, na kterých závodí jednotlivci na Mistrovství světa v plavání, jsou:

V olympijském programu chybí závody na 50m s výjimkou disciplíny 50m volný způsob. Závod na 800m volný způsob je na Olympijských hrách určen pouze pro ženy a 1500m volný způsob pouze pro muže. 100m polohový závod se plave pouze na Mistrovství světa v plavání v krátkém bazénu.

Závodní tratě štafet

Závodí se i ve štafetách, buď kraulové nebo polohové. V polohové štafetě každý člen družstva plave jiným plaveckým způsobem. Plavci v polohové štafetě plavou v pořadí znak, prsa, motýl a kraul. Ale pokud polohový závod plave jeden plavec, plave v pořadí motýl, znak, prsa a kraul. V Olympijském programu a v programu MS jsou štafety na 4x100m polohově a 4x100m a 4x200m volný způsob.

Plavecké bazény

Související informace naleznete také v článku Plavecký bazén.

Existují tři druhy bazénů, ve kterých se závodí a to dva krátké bazény (25yd a 25m) a dlouhý bazén (50m). Plavání na krátkém bazénu je rychlejší přibližně o 1 sekundu na každých 50m díky obrátce. Mistrovství světa v plavání a Mistrovství Evropy v plavání se pořádá na obou metrových bazénech. Na yardovém bazénu se závodí zejména v USA. Letní olympijské hry se pořádají pouze na dlouhém bazénu. Od toho také vzniklo označení Olympijský bazén. V současnosti je tímto termínem označován bazén o rozměrech 50mx25mx2,5m, který má deset plaveckých drah. A smrdí mi chlórem a se mi s toho hlava jaksi motá xd. -_- A já mám z něj anální suchost.

Dálkové plavání

Související informace naleznete také v článku Dálkové plavání.

Zvláštní kategorií plavání je dálkové plavání, které se obvykle provádí v přírodním prostředí. Jedná se o novou olympijskou disciplínu, která byla poprvé na pořadu olympijských her na Letních olympijských hrách 2008 v Pekingu. Olympijskou disciplínou je závod na 10km.

Kombinované sporty

Plavání je také součástí kombinovaných sportů jako je moderní pětiboj, triatlon a kvadriatlon.

Rizika spojená s plaváním

Několik desetiletí je znám zvýšený výskyt dýchacích potíží a alergií u závodních plavců, kteří trénují v krytých bazénech s chlorovanou vodou. Studie u rekreačních plavců ukázala na souvislost mezi obsahem chlorovaných látek v ovzduší a zdravotními problémy. Astma je spojováno hlavně s vystavením vedlejším produktům chlorace jako je trichloramin, který může způsobit kromě toho i akutní podráždění spojivek a vyvolat slzení, kašel nebo obtížné dýchání.[1]

Reference

Související články

Externí odkazy