Třetí termodynamický zákon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pajs (diskuse | příspěvky)
m doplnění
m Stránka Třetí termodynamický zákon přemístěna na stránku Třetí zákon termodynamiky: Přesnější, používanější, odpovídá cizojazyčným překladům
(Žádný rozdíl)

Verze z 18. 7. 2007, 14:45

Třetí termodynamický zákon (též třetí termodynamická věta) popisuje chování látek v blízkosti absolutní nulové teploty. Tato věta umožňuje určit absolutní hodnotu entropie, což má význam při určování hodnot volné energie, která má vliv na průběh chemických reakcí.


Tento zákon nijak nevyplývá z predchozích termodynamických zákonů, lze jej však odvodit ze statistické fyziky a kvantové mechaniky.


Třetí termodynamický zákon je znám také jako Nernstův teorém.

Formulace zákona

Při zkoumání chování látek v blízkosti absolutní teplotní nuly se zjistilo, že se některé vlastnosti v blízkosti této teploty nemění při změně teploty, a že určité veličiny jsou při velmi nízkých teplotách prakticky nulové. Na základě chování stavových funkcí při nízkých teplotách a vzájemných souvislostí je možné odvodit třetí hlavní větu termodynamiky v matematické formulaci


Tento závěr se také vyjadřuje v tzv. Planckově formulaci.

Při absolutní nulové teplotě je entropie čisté látky pevného nebo kapalného skupenství rovna nule.

Nejsou-li však vlastnosti látek v blízkosti absolutní teplotní nuly závislé na teplotě, pak nelze vnějším působením jejich teplotu dále snižovat. Třetí termodynamickou větu lze tedy vyslovit také takto:

Čistou pevnou látku nelze konečným pochodem ochladit na absolutní nulovou teplotu.

Ačkoli je tato věta formulována pro čistou pevnou či kapalnou látku, lze očekávat, že žádná látka se v blízkosti absolutní nulové teploty nenachází v plynném skupenství.


Při teplotě absolutní nuly klesá k nule i tepelná kapacita látek, přičemž závislost tepelné kapacity na teplotě není lineární.

Podívejte se též na