Sezam indický: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 16022708 uživatele 2001:1AE9:27C:DC00:7077:3C4D:C3A4:44F1 (diskuse) zrušena Ext zdroj= spíše jen info článek bez rozvedení či odkazů na relevantní studie. Vlastně reklama zpět na Wikipedii
značka: vrácení zpět
→‎Externí odkazy: Dobrý den, přidala jsem odkaz na článek popisující kladné účinky sezamového semínka. V článku je odkaz na základní popis na Wikipedii. Děkuji a pěkný den. Jana
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
Řádek 29: Řádek 29:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
*[https://bylinky.online/superpotraviny/sezam-indycky-sezamove-seminko-superpotravina Sezamová semínka a jejich účinky na organismus]
* {{Commonscat|Sesamum indicum}}
*{{Commonscat|Sesamum indicum}}


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 26. 6. 2018, 01:00

Tento článek pojednává o sezamu indickém. Možná hledáte: sezam (kniha).
Jak číst taxoboxSezam indický
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďsezamovité (Pedaliaceae)
Binomické jméno
Sesamum indicum
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sezam indický (Sesamum indicum) je dvouděložná rostlina z čeledi sezamovitých. Je to jednoletá bylina dosahující výšky až 2 metrů. Četné divoce rostoucí příbuzné druhy se vyskytují v Africe a menší množství v Indii. Sezam indický je široce zdomácněn v tropických oblastech po celém světě a je pěstován pro svá jedlá semena, která rostou v tobolkách. Květy rostliny jsou žluté, modré nebo fialové.

Použití

Sezam se široce používá v kuchyni - buď přímo sezamová semena nebo z nich vyrobená sezamová pasta (tahina) či sezamový olej.

Semena mohou mít různou barvu - od krémově bílé po černou. Obsahují asi 50 % rostlinných olejů a 20 % bílkovin. Používají se jako posyp na sladkém i slaném pečivu. Ze sezamové pasty se připravují například cukrovinky baklava a chalva.

Ve fytoterapii se používají sezamová semínka díky vysokému obsahu karotenu, hořčíku, vápníku a zinku jako účinný lék při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou prospěšná k prevenci i léčbě neuróz, depresí a při kardiovaskulárních nemocech.

Simit - malý kruhový turecký chléb se sezamovými semeny

Literatura

  • Haigh Charlote: The Top 100 Immunity Boosters - Duncan Baird Publishers Ltd. London 2005; česky: 100 NEJ potravin pro imunitu - nakl. Slovart Praha 2007, 1. vyd. (130 stran) str. 74.

Externí odkazy