Barrikadnaja (stanice metra v Moskvě): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
podle en+ru
(Žádný rozdíl)

Verze z 26. 6. 2007, 13:20

Střední loď stanice

Barrikadnaja (rusky Баррикадная) je stanice moskevského metra.

Je to přestupní pilířová ražená trojlodní stanice; kříží se zde linky Tagansko-Krasnopresněnskaja a Kolcevaja. Stanice je pojmenovaná podle barikády, postavené během revoluce v roce 1905 v ulici Krasnaja Presňa. Vybudována byla na počátku 70. let; zprovozněna jako jižní konečná Taganské linky 30. prosince 1972. Po následující tři roky pak sloužila jako dočasná koncová, než byl dobudován jižní úsek. Vzhledem k obtížným geologickým podmínkám zde musely být oproti původnímu projektu rozšířeny pilíře.

Obklad v prostoru nástupiště tvoří mramor v načervenalých tónech (pilíře) a pak i v dalších různých barvách (stěny za nástupištěm). Ten je v určitých místech proložen reliéfy s tématikou socialistického realismu.

Stanice má jeden výstup, který vede z jednoho konce střední lodi po tříramenných hlubinných eskalátorech do velkého povrchového vestibulu, umístěného na stejnojmenné ulici. Z druhého konce střední lodě pak vychází přestupní chodba do druhé stanice.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Barrikadnaja na Wikimedia Commons

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Barrikadnaja
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki