Zbyněk Kočvar: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m {{Infobox - osoba}}
→‎Život: link.
Řádek 4: Řádek 4:


== Život ==
== Život ==
Po maturitě na náchodském gymnáziu se vyučil litografem v tiskárně v Červeném Kostelci. VŠUP studoval v ateliéru prof. [[Eugen Weidlich|Eugena Weidlicha]] a [[Rostislav Vaněk|Rostislava Vaňka]] v letech 1972–1978. Od roku 1994 učí grafický design a typografii na Vyšší odborné škole grafické a Střední průmyslové škole grafické v Praze Hellichově ulici.
Po maturitě na náchodském gymnáziu se vyučil litografem v tiskárně v Červeném Kostelci. VŠUP studoval v ateliéru prof. [[Eugen Weidlich|Eugena Weidlicha]] a [[Rostislav Vaněk|Rostislava Vaňka]] v letech 1972–1978. Od roku 1994 učí grafický design a typografii na [[Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická|Vyšší odborné škole grafické]] a Střední průmyslové škole grafické v Praze Hellichově ulici.


== Dílo ==
== Dílo ==

Verze z 16. 3. 2018, 19:17

Zbyněk Kočvar
Narození6. dubna 1950 (73 let)
Náchod
Povolánínávrhář písma, učitel a typograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Zbyněk Kočvar (* 6. duben 1950 Náchod) je český typograf, grafický designér a pedagog.

Život

Po maturitě na náchodském gymnáziu se vyučil litografem v tiskárně v Červeném Kostelci. VŠUP studoval v ateliéru prof. Eugena Weidlicha a Rostislava Vaňka v letech 1972–1978. Od roku 1994 učí grafický design a typografii na Vyšší odborné škole grafické a Střední průmyslové škole grafické v Praze Hellichově ulici.

Dílo

Písmo Bastion (1976)

V sedmdesátých letech navrhl písmo Bastion a na přání Oldřicha Hlavsy vytvořil transkripci nerealizovaného návrhu antikvy V. H. Brunnera pro knihu Typografia II. Smyslem této transkripce bylo kresebné sjednocení liter, odstranění některých příliš dobových prvků a vytvoření chybějících znaků – číslic a diakritiky. Graficky upravoval knihy pro několik pražských nakladatelství, např. Státní pedagogické nakladatelství, Československý spisovatel, Naše vojsko. Spolupráce s nakladatelstvím Vyšehrad trvá už 30 let, v nichž navrhl několik edičních řad i mnoho samostatných knih. Vytvořil řadu poštovních známek. Příležitostně se věnuje i výstavní grafice. V roce 1982 to byla např. výstava architekta Pavla Janáka v pražských Emauzích, později výstava Adolfa Benše ve Fragnerově galerii. Koncem 80. let vytvořil grafický design expozic Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Několik výstav navrhl pro grafickou školu ve Staroměstské radnici, Karolinu i v mimopražských galeriích.

Odkazy

Literatura

  • Arta scrisului contemporan Ceh, 1983, Solpera Jan, kat. 32 s., Galeria Căminul Artei (ETAJ), Bukurešť
  • SOLPERA, Jan. Soudobá česká písmařská tvorba. 1982
  • HOLÝ, Bohuslav. Současná česká kniha. 1990. 52 s.

Externí odkazy