Mezinárodní bruslařská unie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: odstranění prázdného parametru obrázek/popisek kvůli přebírání z WD za použití AWB
Řádek 3: Řádek 3:
{{Infobox - organizace
{{Infobox - organizace
| název = Mezinárodní bruslařská unie
| název = Mezinárodní bruslařská unie
| obrázek =
| ohraničení obrázku =
| ohraničení obrázku =
| velikost obrázku =
| velikost obrázku =
| popisek =
| mapa =
| mapa =
| velikost mapy =
| velikost mapy =

Verze z 23. 1. 2018, 12:16

Mezinárodní bruslařská unie
ZkratkaISU
ZakladatelStockholms Allmänna Skridskoklubb, British Ice Skating a Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond
Vznik1892 ve Scheveningenu
Typsportovní federace
Právní formamezinárodní
Účelbruslení na ledě
SídloŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
MístoLausanne
Souřadnice
Působnostcelosvětová
Oficiální webwww.isu.org
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní bruslařská unie (anglicky International Skating Union, zkráceně ISU) se zabývá řízením soutěží v bruslení na ledě, zahrnuje krasobruslení, synchronizované bruslení, rychlobruslení a short track. Byla založena v nizozemském městě Scheveningen v roce 1892. Je jednou z nejstarších sportovních federací. Unie vznikla za účelem vytvoření standardizovaných mezinárodních pravidel a norem pro bruslení na ledě a za účelem organizování mezinárodních soutěží v těchto disciplínách. Dnes sídlí ve městě Lausanne ve Švýcarsku.

Historie

Mezinárodní bruslařská unie - International Skating Union (ISU) byla založena roku 1892[1], aby zaštítila rychlobruslení a krasobruslení. V roce 1895 se ISU rozhodla pracovat pouze s amatérskými bruslaři, nikoli profesionály. První amatérský šampionát pořádala ISU v únoru roku 1896 v Petrohradu, Rusko.

Spojené státy americké a Kanada vytvořili konkurenční Mezinárodní americkou bruslařskou unii (ISUA) v roce 1907. Během následujících dvou let vstoupilo do ISU dvanáct evropských států, zatímco v ISUA zůstaly pouze zakládající státy. ISUA zanikla v roce 1927.

Evropští a severoameričtí krasobruslaři jen zřídka soupeřili proti sobě, kvůli značným rozdílům v jejich bruslařských stylech. ISU vytvořila systém krasobruslení. V roce 1911 vstoupila do ISU Kanada, čímž Spojené státy zůstaly jediným velkým soupeřem, který nebyl členem ISU.

Šampionát v short-tracku byl konán pod záštitou ISU v roce 1976. Původně se nazýval indoorové rychlobruslení, ale byl přejmenován na short-track poté, co byly představeny delší vnitřní dráhy.

Do roku 1988 vstoupilo do ISU 38 států. Během několika následujících let zrušila ISU některé povinné figury z krasobruslení jednotlivců a z tanců na ledě.

Po zimních olympijských hrách 2002 v Salt Lake City provedla ISU rozsáhlé změny. V jedné disciplíně short-tracku získal Apolo Anton Ohno zlatou medaili poté, co byl Kim Dong-Sung diskvalifikován. Ačkoli Jižní Korea protestovala proti diskvalifikaci, pravidla ISU nedovolovala přehodnocení oficiálního výroku. O několik měsíců později ISU zavedla videozáznamy k přehodnocení rozhodnutí rozhodčích. Kvůli událostem v krasobruslení na ZOH 2002 byla změněna i 70 let stará pravidla hodnocení krasobruslení. Nový systém hodnocení zrušil starý šestkový a místo něj zavedl hodnocení jednotlivých prvků.

Odkazy

Reference

  1. KÖSSL, Jiří; KRÁTKÝ, František; MAREK, Jaroslav. Dějiny tělesné výchovy II.. Praha: Olympia, 1986. Kapitola Tělesná kultura v zahraničí, s. 42. 

Externí odkazy