Černý Most (stanice metra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: odstranění duplicitních parametrů za použití AWB
m přidána Kategorie:Postaveno 1998 za použití HotCat
Řádek 54: Řádek 54:
[[Kategorie:B (linka metra v Praze)]]
[[Kategorie:B (linka metra v Praze)]]
[[Kategorie:Černý Most]]
[[Kategorie:Černý Most]]
[[Kategorie:Postaveno 1998]]

Verze z 21. 1. 2018, 13:34

Černý Most
Stanice metra Černý Most
Stanice metra Černý Most
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťČerný Most
UliceChlumecká
Vznik1998
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
LinkyB
Technické informace
Typ stanicepovrchová stanice s bočními nástupišti a nadzemním vestibulem
Délka nástupiště201 m
Šířka nástupiště32 m
Hloubka pod povrchem2,4 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stanice metra Černý Most, pohled zvenku

Černý Most (zkratka CM[1]) je stanice metra na východě Prahy, ležící v katastrálním území Černý Most u hranice Horních Počernic, u sídliště Černý Most nedaleko obchodního centra Centrum Černý Most (CČM). Byla otevřena s úsekem IV.B 8. listopadu 1998 a je dlouhodobě konečnou linky B. Název Černý Most nesla do roku 1990 dnešní konečná zastávka tramvají Lehovec, umístěná asi 2 km západněji.

Stanice je povrchová. Jelikož trať je do ní vedena nadzemním tubusem, je kolejiště uprostřed, dvě oddělená boční nástupiště jsou spojena nadchodem. Za stanicí je možno v odstavných kolejích provádět jednoduché opravy vlaků. Stanice je obložena bílými dlaždicemi.

Stanice nemá vestibuly, odjezdové nástupiště přiléhá k výstupní hraně autobusového terminálu, příjezdové nástupiště navazuje na jižní straně stanice na soustavu schodišť ke dvěma odjezdových hran autobusového stanoviště umístěného o úroveň níže a lávek směřujících do sídliště a k obchodnímu centru CČM. Pravá odjezdová hrana (blíže stanici metra) je určena pro dálkovou dopravu převážně do severovýchodních Čech a pro neintegrovanou příměstskou dopravu, levá hrana slouží městským a příměstským linkám Pražské integrované dopravy a speciálním městským linkám k obchodním centrům (dříve k CČM, později k OD IKEA). Výstupní zastávka pro meziměstské spoje pokračující na Florenc je umístěna na protilehlé straně Chlumecké ulice, již na území Horních Počernic. V této zastávce zastavují i linky PID od Horních Počernic, přestože poté pokračují složitým mimoúrovňovým křížením ještě do zastávky na výstupní hraně přímo u metra.

Fotogalerie

Odkazy

Reference

Externí odkazy


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Rajská zahrada Černý Most
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup