Slunéčko sedmitečné: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 78.102.65.111 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je OJJ
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
opraven překlep
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 17: Řádek 17:
}}
}}
[[Soubor:Coccinella growing up.jpg|thumb|[[Larva]] spásající [[mšice]]]]
[[Soubor:Coccinella growing up.jpg|thumb|[[Larva]] spásající [[mšice]]]]
'''Slunéčko sedmitečné''' (''Coccinella septempunctata''), lidově nazývaná též '''beruška''', '''berunka''' nebo '''sluníčko''' je nejběžnějším [[slunéčko|slunéčkem]] v [[Evropa|Evropě]] a vedle [[mandelinka bramborová|mandelinky bramborové]] jeden z nejznámějších [[brouci|brouků]]. Podle latinského názvu se slunéčko sedmitečné označuje v Severní Americe jako C-7.
'''Slunéčko sedmitečné''' (''Coccinella septempunctata''), lidově nazývaná též '''beruška''', '''berunka''' nebo '''sluníčko''' samec od berušky se nazývá berušák. V [[Evropa|Evropě]] a vedle [[mandelinka bramborová|mandelinky bramborové]] jeden z nejznámějších [[brouci|brouků]]. Podle latinského názvu se slunéčko sedmitečné označuje v Severní Americe jako C-7.


== Vzhled ==
== Vzhled ==

Verze z 21. 11. 2017, 11:05

Jak číst taxoboxSlunéčko sedmitečné
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
Čeleďslunéčkovití (Coccinellidae)
Rodslunéčko (Coccinella)
Binomické jméno
Coccinella septempunctata
L., 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Larva spásající mšice

Slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata), lidově nazývaná též beruška, berunka nebo sluníčko samec od berušky se nazývá berušák. V Evropě a vedle mandelinky bramborové jeden z nejznámějších brouků. Podle latinského názvu se slunéčko sedmitečné označuje v Severní Americe jako C-7.

Vzhled

Slunéčko sedmitečné je asi 10-11 mm dlouhé, tvar těla je téměř polokulovitý, jen mírně protáhlý dopředu. Má červeně zbarvené krovky se třemi černými tečkami na každé straně a jednou tečkou společnou pro obě krovky. Z jeho zbarvení je odvozeno jeho pojmenování, české i latinské (z latiny septem = sedm a punctum = tečka). Larva je šedočerná, někdy i s nádechem hnědé nebo modré, s četnými černými a méně četnými žlutooranžovými, oranžovými nebo červenooranžovými skvrnami.

Vývoj

Samička na jaře volně naklade vajíčka do štěrbin nebo na spodní strany listů. Larvy se vylíhnou zhruba po týdnu a zakuklí se v závislosti na teplotě tak 30-60 dnů (čím tepleji, tím je vývoj rychlejší). Vykrmené larvy se zakuklí a po týdnu či dvou se ze závěsu na rostlinách vylíhne zbrusu nová beruška – je jasně červená, zatímco starší jedinci, kteří již přezimovali, jsou tmavší, až do hněda. Mladá slunéčka přezimují, teprve druhým rokem se rozmnoží a ještě v létě jejich život končí.

Slunéčko sedmitečné při rozmnožování

Rozšíření a význam

Slunéčko sedmitečné je velmi rozšířeným druhem žijícím téměř všude, kde se vyskytují mšice a červci, jimiž se živí jak larvy, tak dospělí jedinci. Je považována za užitečný druh efektivně likvidující výše zmíněné škůdce (jedna larva zkonzumuje během svého vývoje až přes 600 mšic) a jakožto taková byla úmyslně zavlečena do Severní Ameriky, v níž se teď běžně vyskytuje.

Obrana před predací

Dospělec se v nebezpečí stává zdánlivě mrtvým a bezvládně padá na zem (tzv. katalepsie). Je-li s ním manipulováno, vylučuje oranžovou šťávu obsaženou v hemolymfě obsahující alkaloidy (například coccinellin), díky čemuž je pro řadu potenciálních predátorů (zejména ptáků) nechutná a jedovatá. Podobně jedovaté jsou i larvy a kukly. Z tohoto důvodu mají slunéčka jen omezené množství potenciálních nepřátel.

Externí odkazy