Výchova dívek v Čechách: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m doplnění infoboxu; kosmetické úpravy
m Robot: Přesunutí dle ŽOPP od Tayari z 14/10/2017
Řádek 25: Řádek 25:


[[Kategorie:České romány]]
[[Kategorie:České romány]]
[[Kategorie:Knihy roku 1994]]
[[Kategorie:Knihy z roku 1994]]

Verze z 24. 10. 2017, 20:14

Výchova dívek v Čechách
AutorMichal Viewegh
Původní názevVýchova dívek v Čechách
ZeměČesko
Jazykčeština
Datum vydání1994
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výchova dívek v Čechách je román Michala Viewegha z roku 1994 o učiteli, který doučuje v tvůrčím psaní dceru zbohatlíka a záhy se do ní zamiluje. V roce 1997 vznikla stejnojmenná filmová adaptace.

Děj

Šablona:Spoiler Začínající spisovatel a učitel základní školy na Zbraslavi, Oskar (Vieweghova sebestylizace), dostává od Beátina otce, nabídku učit tvůrčí psaní Beátu Královou, dceru milionáře (podnikatele) Karla Krále. Po váhání nabídku přijímá kvůli finanční nouzi. Beáta studuje filozofickou fakultu Karlovy univerzity, právě se rozešla s přítelem, který dělá gigola v otcově nevěstinci v Záběhlicích. Beáta nespolupracuje, z lekcí tvůrčího psaní se nakonec vyklube výuka šťastného života.

Po ukončení školního roku, Oskar s manželkou odjíždí do Puly na dovolenou, ale rodinná idylka dlouho nevydrží, pro Oskara přijíždí "Královi lidé", s žádostí, aby se vrátil do Česka za Beátou, vrací se tedy do Prahy. Za narušení dovolené dostává bohatě zaplaceno. Beáta se změnila, rozhodla se zútulnit svůj pokoj, Oskar s ní chodí po nákupech, zamilovali se do sebe, Král vytuší románek mezi jeho dcerou a Oskarem, proto jej propustí. Oskar přemluvil Beátu, aby se stala jeho kolegyní a učila na stejné škole angličtinu. Pro učení se nadchla, klepy o Oskarovi a Beátě se dostaly až k jeho manželce. Také se kvůli časové vytíženosti vídají méně, vztah přestává mít budoucnost. Beáta vztah ukončila a jejím novým milencem se stává Američan Steve, bývalý učitel angličtiny.

Oskar dostal nabídku stát se redaktorem Československého spisovatele a přijal ji. V únoru skončil s učitelstvím, Steve odletěl do USA a už se nevrátil, Beáta zůstala sama, později se stává ekologickou aktivistkou, po dalším nevydařeném vztahu s ekologem Jakubem se obrací k Bohu, prochází několika církvemi a náboženskými spolky. Beáta nakonec spáchala sebevraždu v autě, nárazem do betonové zdi. Viewegh až na konci románu přiznává, že je příběh smyšlený, i když se román do posledních řádků tvářil autobiograficky. Šablona:Endspoiler

Filmová adaptace

V roce 1997 režisér Petr Koliha, natočil podle románu stejnojmenný film v hlavních rolích: Aňa Geislerová (Beáta), Ondřej Pavelka (Oskar) a Milan Lasica (Karel Král).[1]

Odkazy

Reference

Externí odkazy

  • Kniha na webu databazeknih.cz