Poprad (řeka): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Cat-a-lot: Přesunuto do kategorie Vodstvo v okrese Stará Ľubovňa
Řádek 28: Řádek 28:
== Přítoky ==
== Přítoky ==
* zprava – [[Mlynica (přítok Popradu)|Mlynica]], [[Vrbovský potok (přítok Popradu)|Vrbovský potok]], [[Ľubica (přítok Popradu)|Ľubica]], [[Jakubianka]], [[Ľubotínka]]
* zprava – [[Mlynica (přítok Popradu)|Mlynica]], [[Vrbovský potok (přítok Popradu)|Vrbovský potok]], [[Ľubica (přítok Popradu)|Ľubica]], [[Jakubianka]], [[Ľubotínka]]
* zleva – [[Biela (řeka)|Biela]], [[Kežmarská Biela voda]]
* zleva – [[Velický potok]], [[Slavkovský potok]], [[Studený potok]], [[Kežmarská Biela voda]], [[Biela (řeka)|Biela]]


== Vodní režim ==
== Vodní režim ==

Verze z 16. 10. 2017, 09:41

Poprad
Řeka na hranici
Řeka na hranici
Základní informace
Délka toku174,2 km
Plocha povodí2081 km²
Průměrný průtok22,3 m³/s
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
Slovensko Slovensko (Prešovský kraj), Polsko Polsko (Malopolské vojvodství)
Úmoří, povodí
Baltské moře, Visla, Dunajec
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poprad (německy Popper, maďarsky Poprád) je řeka na severním Slovensku a v jižním Polsku. Na Slovensku protéká okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa a v Polsku Malopolským vojvodstvím. Jde o pravostranný přítok Dunajce, který je dlouhý 174,2 km (z toho 144,2 km na Slovensku). Povodí má rozlohu 2081 km² (z toho 1950 km² na Slovensku). Jde o tok III. řádu. Za pramenný tok je považována zdrojnice Hincov potok.

Průběh toku

Vzniká soutokem Hincova potoku a potoku Krupá, které se stékají v Mengusovské dolině ve Vysokých Tatrách v nadmořské výšce 1302,3 m). Protéká stejnojmenným městem Poprad, které je největším městem na jeho březích. Až k obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa protéká jen územím Slovenska. Mezi Ruskou Voľou nad Popradom a Muszynou (5,1 km) a mezi Legnavou a Mníškom nad Popradom (26 km) tvoří státní hranici s Polskem. Celková délka toku na hranici je tak 31,1 km (hranici netvoří jen v okolí Muszyny). V Mníšku v nadmořské výšce 379 m definitivně odtéká do Polska. Tam u obce Nowy Sącz ústí do Dunajce. Řeka Poprad je tok s největším spádem na Slovensku (včetně Hincova potoka 1567 výškových metrů).

Přítoky

Vodní režim

Průměrný dlouhodobý průtok na státní hranici činí 22 m³/s. V Popradu v městské části Matejovce je to 3,31 m³/s (minimální je 1,10 m³/s a maximální je 243 m³/s).

Externí odkazy