UBV systém: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}
Řádek 9: Řádek 9:


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{Autoritní data}}


[[Kategorie:Astronomie]]
[[Kategorie:Astronomie]]

Verze z 5. 10. 2017, 14:06

UBV systém či Johnsonův systém nebo i Johnsonův-Morganův systém je širokopásmový fotometrický systém pro klasifikaci hvězd podle jejich barvy. Je to první známý standardizovaný fotometrický systém. Písmena U, B a V znamenají ultrafialové, modré (blue) a vizuální magnitudy, které se měří na hvězdě pro klasifikaci v tomto systému. Volba barev je právě taková, protože fotografický film je citlivý na tyto barvy. Systém zavedli v 50. letech 20. století američtí astronomové Harold Lester Johnoson a William Wilson Morgan.

Filtry se vybírají takovým způsobem, že střední vlnové délky funkcí citlivosti jsou 364 nm pro U, 442 nm pro B a 540 nm pro V. Nulový bod barevných indexů B-V a U-B byl definován jako nula pro hvězdy A0 V neovlivněné mezihvězdným zčervenáním.

UBV systém má i nevýhody. Krátký rozsah vlnové délky pro filtr U je definován hlavně zemskou atmosférou, než samotnou hvězdou. To znamená, že hodnota této složky jako i pozorovaná magnituda se může měnit s nadmořskou výškou a atmosférickými podmínkami. Naproti tomu velké množství měření bylo vykonaných právě tímto systémem, včetně spousty jasných hvězd.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku UBV systém na slovenské Wikipedii.