Klub Julese Vernea: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Oprava zastaralého parametru v IB
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 42: Řádek 42:


[[Kategorie:Spolky v Praze]]
[[Kategorie:Spolky v Praze]]
[[Kategorie:Nakladatelství v Česku]]
[[Kategorie:Nakladatelství v Praze]]
[[Kategorie:Jules Verne]]
[[Kategorie:Jules Verne]]

Verze z 12. 9. 2017, 20:21

Šablona:Infobox - občanské sdružení Klub Julese Vernea vznikl v roce 1969. Sdružuje zájemce nejenom o dílo Julese Vernea, ale také o sci-fi literaturu všeobecně.

Počátky

Působil v tehdejším socialistickém Československu ve Svazu klubů mládeže. Oficiálně zanikl v roce 1970. Znovu byl obnoven bývalými členy v roce 1984 již oficiálně. Vedoucím klubu byl Egon Čierny z Prahy.

Náplň činnosti

Členové klubu se schází na klubových schůzkách zpravidla 2× měsíčně. Klub je zapojen do akcí Československého fandomu (jehož je členem), pořádání besed, conů (setkání příznivců SF). Z původně jen vydávaných fanzinů (samizdatové časopisy) zahájil v roce 1990 vydávání různých sešitových publikací pod názvem Poutník i knih. V roce 1994 založili někteří jeho členové knižní vydavatelství United Fans a.s sice s bohatou produkcí, ale nevalnými hospodářskými výsledky. Od roku 1999 klub začal vydávat knihy znovu samostatně.

Klub Julese Vernea vyhlašuje počínaje rokem 1987 každoročně soutěž O nejlepší fantasy, vítěz získává na Parconu meč a titul rytíř Řádu fantasy.[1]

Díky Klubu Julese Vernea se na českém trhu objevili například spisovatelé Jiří Kulhánek, Leonard Medek a Miroslav Žamboch.

Vydavatelská činnost

  • Zpravodaj Poutník - samizdatový fanzin, v letech 1986–1989 vyšlo celkem 38 čísel
  • Speciály zpravodaje Poutník – v letech 1988–1990 vyšly dvě anglickojazyčná čísla a tři čísla příběhů barbara Conana
  • Časopis Poutník – od druhého čísla označovaný jako Sešitová řada Poutník, v letech 1990–1992 vyšlo celkem 10 čísel
  • Malá řada Poutník – číslováním navazovala na fanzin, vyšla jen dvě čísla v roce 1992 (39 a 40)
  • Magazín Poutník – vycházel v podobě knihy, číslováním navazoval na časopis, v letech 1994–1996 vyšla celkem čtyři čísla (8–11)
  • Knižní řada Poutník[2]
  • Malá knižní řada Poutník[3]

Původně klubové tiskoviny, které se postupem času přerodily v knižní edici. Řada získala svůj název podle lodě patnáctiletého kapitána Dicka Sanda. Jako první v češtině vydávala překlady děl I. Asimova, R.E. Howarda, L. Nivena.

Odkazy

Reference

Externí odkazy