Clodion: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m {{Infobox - panovník}}
m typografie
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - panovník}}
{{Infobox - panovník}}
'''Clodion''' (nebo Clodio, cca [[395]] - [[448]]) - také nazývaný "vlasatý" nebo "dlouhovlasý" byl král sálských Franků v letech [[428]] až [[448]].
'''Clodion''' (nebo Clodio, cca [[395]][[448]]) také nazývaný „vlasatý“ nebo „dlouhovlasý“ byl král sálských Franků v letech [[428]] až [[448]].


O Clodionovi i jeho otci [[Pharamond]]ovi se zmiňuje kronikář [[Řehoř z Tours]]. Clodion kolem roku [[431]] přitáhl do oblasti [[Artois]], ale byl odražen [[Aetius|Flaviem Aetiem]], velitelem římské armády v [[Galie|Galii]]. Přesto se brzy usadil v oblasti řeky Somme a ustavil [[Tournai]] hlavním městem sálských Franků. Měl syna [[Merovech]]a, od nějž je odvozeno pojmenování dynastie, ze které vzešli první [[frankové|franští]] králové.
O Clodionovi i jeho otci [[Pharamond]]ovi se zmiňuje kronikář [[Řehoř z Tours]]. Clodion kolem roku [[431]] přitáhl do oblasti [[Artois]], ale byl odražen [[Aetius|Flaviem Aetiem]], velitelem římské armády v [[Galie|Galii]]. Přesto se brzy usadil v oblasti řeky Somme a ustavil [[Tournai]] hlavním městem sálských Franků. Měl syna [[Merovech]]a, od nějž je odvozeno pojmenování dynastie, ze které vzešli první [[frankové|franští]] králové.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 19. 8. 2017, 09:55

Clodion
Narození393
Úmrtí448 (ve věku 54–55 let)
PotomciMerovech a Clodebaud
OtecTheudomer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Clodion (nebo Clodio, cca 395448) – také nazývaný „vlasatý“ nebo „dlouhovlasý“ byl král sálských Franků v letech 428448.

O Clodionovi i jeho otci Pharamondovi se zmiňuje kronikář Řehoř z Tours. Clodion kolem roku 431 přitáhl do oblasti Artois, ale byl odražen Flaviem Aetiem, velitelem římské armády v Galii. Přesto se brzy usadil v oblasti řeky Somme a ustavil Tournai hlavním městem sálských Franků. Měl syna Merovecha, od nějž je odvozeno pojmenování dynastie, ze které vzešli první franští králové.

Související články

Externí odkazy