WorldPride: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m link
na urgent
Řádek 1: Řádek 1:
{{Přeložit|20170724041813}}
{{Upravit|doladit jazyk a styl}}
{{Upravit|doladit jazyk a styl}}
'''WorldPride''' (nebo taky '''World Pride''') je celosvětová událost, která je věnovaná [[LGBT]] a [[Queer]] hrdostem, založeno Paulem Stensonem. Pořádá to organizace InterPride, mezinárodní asociace pořadatelů akcí gay pride. Dosud byla pořádána v nepravidelných intervalech, avšak od roku 2017 se bude pořádat vždy lichým rokem.
'''WorldPride''' (nebo taky '''World Pride''') je celosvětová událost, která je věnovaná [[LGBT]] a [[Queer]] hrdostem, založeno Paulem Stensonem. Pořádá to organizace InterPride, mezinárodní asociace pořadatelů akcí gay pride. Dosud byla pořádána v nepravidelných intervalech, avšak od roku 2017 se bude pořádat vždy lichým rokem.

Verze z 24. 7. 2017, 06:18

WorldPride (nebo taky World Pride) je celosvětová událost, která je věnovaná LGBT a Queer hrdostem, založeno Paulem Stensonem. Pořádá to organizace InterPride, mezinárodní asociace pořadatelů akcí gay pride. Dosud byla pořádána v nepravidelných intervalech, avšak od roku 2017 se bude pořádat vždy lichým rokem.

Historie

Řím 2000

Na 16. výroční konferenci InterPride, která se konala v říjnu roku 1997 v New Yorku, kde členové InterPride hlasovali pro stanovení titulu „WorldPride“ a udělila ji městu Řím, Itálie během 1. července do 9. července 2000. Tato událost byla uvedena na italské skupiny za práva homosexuálů Mario Mieli spolu s InterPride.

Římští úředníci přislíbili podporu 200 000 $, nicméně se přiklonili k zuřivým odporem od Vatikánu a konzervativních politiků, a proto římský levicový starosta Francesco Rutelli dne 30. května 2000 stáhl logistické a finanční podpory. Několik hodin po svém oznámení se Rutelli většinou obrátil v reakci na tvrdou kritiku z levé strany. Obnovil financování a slíbil jim, že jim pomůže s povolením, ale odmítl, aby odmítli požadavek, aby organizátoři odstranili logo města z propagačních materiálů. Tato událost byla pevně oponována papežem Jana Pavla II. a považováno za porušení mnoho katolických poutníků, kteří navštívili Řím na oslavu 2000 římskokatolické jubileum . Papež Jan Pavel II. promluvil k davu na Svatopetrském náměstí během WorldPride 2000 a uvedl, že jde o „trestný čin křesťanských hodnot města, které je tak drahé srdcím katolíků po celém světě“.

Organizátoři prohlásili, že se 250 000 lidí připojilo k průvodu do Kolosea a Circus Maximus, dvě z nejslavnějších antických památek v Římě. Byla to jedna z největších davů, co se kdy sešlo v Římě po celá desetiletí. Mezi naplánovanými událostmi byly konference, módní přehlídky, Gay pride a koncerty Gloria Gaynor , The Village People , RuPaul a Geri Halliwell.

Jeruzalém 2006

Na 22. výroční konferenci InterPride, která se konala v říjnu 2003 v Montrealu v Kanadě s více než 150 delegáty z 51 měst z celého světa, přijali nabídku od Jeruzalému hostit WorldPride 2006 ve Svatém městě.

Jeruzalém měl uspořádat WorldPride v roce 2005, ale to bylo odloženo až na rok 2006, kvůli napětí z izraelského stažení z pásma Gazy. Říkalo se tomu „Láska bez hranic“ jako kývnutí mnoha bariér uvnitř Izraele a pro homosexuály a lesbičky jinými způsoby. World Pride byl klíčovým projektem jeruzalémské Open House, městské gay komunitního centra. Z plánovaného výchozího bodu pochodu na ulici Ben Yehuda se účastníci mohli podívat na osmi metrovou betonovou zeď, nazývanou Izraelem jako "oddělovací bariéra", ale kterou někteří považují za oddělovací stěnu (apartheid).

Poté, co Jeruzalém byl vybrán jako město WorldPride 2006, město Tel Aviv oznámilo, že zrušil svůj vlastní Gay Pride v roce 2006, aby se ujistili, že se na WorldPride 2006 zúčastní více Izraelců. WorldPride byl naplánován na 6. srpna, ale od samého počátku se silně postavili izraelští náboženští vůdci. Nicméně kvůli izraelsko-libanonskému konfliktu z roku 2006 zrušila Jeruzalémova vláda průvod, který prohlásil, že není dostatek vojáků na ochranu průvodu. Týden událostí se uskutečnil podle plánu a zahrnoval pět konferencí, filmový festival, výstavy a literární a politické události. Průvod byl zrušen, ale Jerusalem Open House oznámil, že uspořádá průvod 10. listopadu po dohodě s policií a městem.

Londýn 2012

Na 27. výroční konferenci InterPride, která se konala v říjnu 2008 v Vancouveru v Kanadě hlasovali, aby přijali nabídku z Londýna hostit WorldPride 2012 v hlavním městě Spojeného království těsně před olympijskými hry a paralympijskými hry a během předpokládaných celoročních oslav diamantového jubilejního roku královny Alžběty II. Pride v Londýně byl naplánován průvod s plováky, velkým prostorem na představení na Trafalgarském náměstí s uličními oslavami na Golden Square a Soho.

Avšak londýnský World Pride 2012 byl výrazně "zmenšen" na mimořádném setkání všech agentur dne 27. června 2012, devět dní před konání akce. Organizátoři nedokázali zajistit finanční prostředky potřebné pro dodavatele klíčových oblastí a oznámili, že všechny aktivity boudou buď sníženy a nebo zrušeny. Následně byly zábavy a počty pódií snížené a žádost o povolení na ulici v Soho bylo zrušeno. Místo toho se v plánu s událostmi zahrnoval Gay Pride (bez plavidel nebo vozidel) a shromáždění na Trafalgarském náměstí. Dne 5. července vydala Metropolitní policie oznámení o licenčních podmínkách všem místům v Soho a připomněla jim, že World Pride nemá žádnou licenci na události na ulici v oblasti Soho, a proto by místa měl považovat WorldPride za "každý normální den". Byl hodně kritizován ze všech stran, protože slíbily velkolepé oslavy a místo toho to byla katastrofa.

Toronto 2014

Na 28. výroční konferenci InterPride, která se konala v říjnu 2009 v St. Petersburgu v USA a rozhodovali se o pořadatele World Pride 2014 mezi Torontem a Stockholmem. V prvním kole hlasování Toronto získal 77 hlasů a Stockholm 61 hlasů. Ve druhém kole hlasování bylo vyloučen Stockholm a Toronto získalo 78% hlasů a splnilo 2/3 většinu potřebnou k dokončení výběrového řízení.

WorldPride 2014 zahrnoval slavnostní zahájení na náměstí Nathana Phillipsa s koncertními vystoupeními Melissy Etheridge, Deborah Cox, Steve Grand a Tom Robinson, mezinárodní konferenci o lidských právech, jejíž účastníky byli Jóhanna Sigurðardóttir, Frank Mugisha a Edie Windsor, předávaní cen a společenské akce, včetně oslav Den Kanady a Den nezávislosti Spojených států amerických a výstavy připomínající 45. výročí Stonewallských nepokojů. V průběhu posledních dnů se konaly 3 průvody. Závěrečný ceremoniál, který se konal na Yonge-Dundas Square po průvodu, představoval mnoho vystoupení slavných osobností. Při odhadování potenciálního ekonomického dopadu společnosti WorldPride na Toronto si představitelé společnosti Pride Toronto uvedli, že Pride Week 2009 přitáhlo do Toronta odhad jednoho miliónu lidí a přispělo 136 milionů $ do ekonomiky města a uvedlo, že očekávají, že WorldPride bude asi pětkrát větší. Výsledky ukázaly, že WorldPride přinesla 791 milionů dolarů, což je téměř šestkrát vyšší hodnota než v roce 2009.

Madrid 2017

Na výroční konferenci InterPride, která se konala v říjnu 2012 v Bostonu v USA se delegáti rozhodli, aby WorldPride 2017 byl v Madridu ve Španělsku. Ostatních kandidátská města byly Berlín a Sydney, ale Madrid vyhrál jednomyslně v hlasování s více než 80 delegací z celého světa. Protože když hostil Europride 2007, byl nejvíce navštěvovaný vůbec a odhaduje se 2,5 milionu návštěvníků. Tato obrovská návštěvnost byla nejen úspěch pro Madrid, ale i pro celý LGBT španělské komunity, kvůli slavení změně termínů v zákonech týkajících se sňatky homosexuálů a adopce. Madrid byl jedním z prvních španělských měst, který slavil legalizaci homosexuálních manželství s podporou všech politických stran, dokonce i konzervativci ve vládě, v čele s ex-starosta města, Alberto Ruíz Gallardon z Partido Popular.

New York 2019

Dne 18. října 2015 InterPride přijal nabídku z New Yorku hostit WorldPride 2019. Tato akce se bude konat ve spojení se Stonewall 50, což je oslava padesátého výročí Stonewallských nepokojů ze dne 28. června 1969, Které se odehrály v New Yorku ve čtvrti Greenwich Village a je široce považována za začátek moderního boje za práva LGBT ve Spojených státech.

Přehled pořadatelů

Poř. Rok Město Datum
1. 2000 Itálie Řím 1. - 9. července
2. 2006 Izrael Jeruzalém
3. 2012 Spojené království Londýn
4. 2014 Kanada Toronto 20. - 29. června
5. 2017 Španělsko Madrid 23. června - 2. července
6. 2019 USA New York

Odkazy

Oficiální stránky InterPride

Reference

Externí odkazy