Kamenice (přítok Labe): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vyměněno foto
m Cat-a-lot: Přesunuto do kategorie Vodstvo v okrese Česká Lípa
Řádek 140: Řádek 140:


[[Kategorie:Řeky v Libereckém kraji]]
[[Kategorie:Řeky v Libereckém kraji]]
[[Kategorie:Vodstvo okresu Česká Lípa]]
[[Kategorie:Vodstvo v okrese Česká Lípa]]
[[Kategorie:Řeky v Ústeckém kraji]]
[[Kategorie:Řeky v Ústeckém kraji]]
[[Kategorie:Vodstvo okresu Děčín]]
[[Kategorie:Vodstvo okresu Děčín]]

Verze z 24. 4. 2017, 18:27

Kamenice
Kamenice v Hřensku
Kamenice v Hřensku
Základní informace
Délka toku35,6 km
Plocha povodí217,2 km²
Průměrný průtok2,65 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-14-05-001
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký kraj - Kytlice, Česká Kamenice, Srbská Kamenice)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenice je řeka v okrese Děčín v České republice, která pramení v Lužických horách. Je dlouhá 35,6 km. Plocha povodí měří 217,2 km².

Průběh toku

Její zdrojnice pramení pod horou Jedlová v okolí železniční tratě mezi stanicemi Jedlová a Jedlová zastávka ve výšce 595 m n. m.[1] a stékají se v Hraničním rybníku. Z něho vytéká malý potok již jako Kamenice. Na horním toku má charakter horského potoka. Stéká ze svahů Lužických hor, protéká obcí Kytlice a v hlubokém údolí protéká pod zříceninou Pustého zámku. Poté se zklidňuje a v širokém údolí protéká Českou Kamenicí, okolo Rabštejna (za druhé světové války koncentrační tábor) a Srbskou Kamenicí. Po soutoku se svým hlavním přítokem Chřibskou Kamenicí vtéká do Národního parku České Švýcarsko a protéká Ferdinandovou, Divokou a Tichou soutěskou. Zde protéká mezi strmými skálami, které často spadají až do vody. Tichá i Divoká soutěska jsou z větší části zpřístupněné turistickými cestami a plavbou na pramicích, naopak v horní části Tiché a celé Ferdinandově soutěsce není cesta a část oblasti je první zónou národního parku s přísně zakázaným vstupem. V Hřensku se zprava vlévá do Labe.[1]

Celým tokem řeka Kamenice protéká chráněnými územími – CHKO Lužické hory, CHKO České Středohoří, CHKO Labské pískovce a NP České Švýcarsko.

Větší přítoky

Vodní režim

Soutěsky Kamenice u Hřenska
Ústí řeky do Labe

Průměrné měsíční průtoky Kamenice (m³/s) ve stanici Hřensko:[2]

Fauna

Do řeky vysazují pravidelně již řadu let čeští rybáři (Český rybářský svaz) plůdek lososa obecného (latinsky Salmo salar). V toku žije především pstruh obecný f. potoční (latinsky Salmo trutta), lipan podhorní (latinsky Thymalus thymalus), vranka obecná (latinsky Cottus gobio), pstruh americký duhový (latinsky Oncorhynchus mykiss), siven americký (latinsky Salvelinus fontinalis), hrouzek obecný (latinsky Gobio gobio). Sporadicky je možný v dolním toku výskyt pstruha obecného f. mořská (latinsky Salmo trutta trutta). V dolní části se vyskytuje řada ryb migrujících z Labe.

Využití

Vodáctví

Řeka byla atraktivní z vodáckého hlediska, ale po zřízení Národního parku České Švýcarsko byly vodní sporty zakázány, takže je možné sjíždět pouze několikakilometrový úsek nad začátkem parku s obtížností okolo WW I.

Horolezectví

Kaňon říčky Kamenice mezi Srbskou Kamenicí a Hřenskem je lemován četnými pískovcovými masívy a skalními věžemi, které jsou vhodné pro horolezecké aktivity. Celkem je v tomto prostoru, t.j. ve Ferdinandově, Divoké a Tiché soutěsce a v přilehlých roklích na 75 skalách evidováno 412 lezeckých cest, ovšem s ohledem na režim národního parku a dalších chráněných maloplošných území s určitým omezením přístupu.[3]

Odkazy

Reference

  1. a b HOLEČEK, Milan. Lužické hory. Praha 1: Olympia, 2004. ISBN 80-7033-832-6. Kapitola Místopisná část, s. 106. 
  2. Povodí Ohře – Vodohospodářská bilance dílčího povodí Ohře, dolního Labe a ostatních přítoků Labe (str. 70) [online]. [cit. 2016-06-04]. Dostupné online. 
  3. Popis skalní oblasti

Související články

Externí odkazy